Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela laat Amerikaan na twee jaar gevangenschap gaan "als teken van goede wil"

Joshua Holt, een Amerikaanse staatsburger, werd ontvangen in het Witte Huis door de Amerikaanse president Donald Trump. Holt werd, samen met zijn vrouw, twee jaar lang in Venezuela vastgehouden op verdenking van spionage en wapenbezit. Zijn vrijlating is "een teken van goede wil", zegt Venezuela, maar de VS gaat de sancties tegen het land behouden.

Joshua Holt en zijn Venezolaanse vrouw Thamy kwamen dit weekend in de VS aan, samen met senator Bob Corker, die heeft onderhandeld over hun vrijlating. Joshua Holt, zijn vrouw Thamy, hun dochter en zijn ouders werden meteen ontvangen door president Trump in het Witte Huis.

"U heeft heel wat moeten doorstaan. Meer dan de meeste mensen kunnen verdragen", zei de president tegen Holt. Trump tweette ook een video van de ontmoeting met Holt. 

De 26-jarige Amerikaan werd sinds 2016 vastgehouden in Venezuela samen met zijn Venezolaanse vrouw. Holt was naar Venezuela gereisd om er te trouwen met zijn huidige vrouw, die hij via internet had leren kennen. Maar Holt werd beschuldigd van onder meer spionage en wapenbezit. Ook zijn vrouw werd opgesloten. Holt heeft de beschuldigingen altijd ontkend. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela: "Teken van goede wil"

Door de slechte relatie tussen de VS en Venezuela zaten de onderhandelingen over de vrijlating van Holt muurvast. Tot er dit weekend plots een doorbraak kwam. Op Twitter heeft Republikeinse senator Bob Corker tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Caracas gemeld dat Holt was vrijgelaten. "We zijn op weg naar huis", schreef Corker. Vrijdag waren Corker en de Venezolaanse president Nicolás Maduro met gesprekken gestart.

Een woordvoerder van de Venezolaanse regering zegt dat de vrijlating een teken van goede wil is na maanden van onderhandelingen. "We bidden dat dit soort daden van onze president zullen leiden tot wat we altijd hebben gewild: dialoog, harmonie en respect voor onze onafhankelijkheid en voor onze soevereiniteit."

We bidden dat dit soort daden van onze president zullen leiden tot wat we altijd hebben gewild: dialoog

Venezuela

VS: "De sancties tegen Venezuela blijven behouden"

Vorige week werd president Maduro opnieuw verkozen. Maar de oppositiepartijen aanvaarden de verkiezingsuitslag niet "omdat ze niet eerlijk zijn verlopen". Ook de VS weigerde de herverkiezing te erkennen. De moeilijke relatie tussen beide landen kwamen verder onder druk te staan. 

Toch werd Holt dit weekend vrijgelaten. Maar vicepresident Mike Pence heeft al laten weten dat "de sancties tegen Venezuela behouden blijven, ondanks de vrijlating van Holt en zijn vrouw". 

Holt: "ik ben overweldigd"

Holt zelf liet weten dat hij "overweldigd" was om weer thuis te zijn. "Ik ben zo dankbaar voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan", aldus Holt. "Het raakt me echt."

Ik ben zo dankbaar voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan

Joshua Holt

Meest gelezen