Video player inladen...

Vijf keer meer tegenbetogers dan extreemrechtse betogers in Berlijn

In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben 5.000 aanhangers van de extreemrechtse partij AfD betoogd tegen de regering van bondskanselier Angela Merkel. Ze willen vooral een beperking van de migratie en een verbod op de islam. Maar er was ook een tegenbetoging die volgens de politie meer dan 25.000 deelnemers telde. 

Op de betoging van Alternative für Deutschland (AfD) werden slogans meegedragen zoals "Geen islam in Duitsland" of "Merkel moet opstappen". De betogers vertrokken aan het Centraal Station van Berlijn en trokken langs de Spree tot aan de Brandenburgse Poort. Daar werden ze opgewacht door tegenbetogers die hen slogans toeriepen als "Weg met de nazi's".

Zo'n 2.000 politieagenten hadden een veiligheidscordon opgeworpen om de twee kampen uit elkaar te houden. Dat lukte ook, want er waren geen grote incidenten.

Vorig jaar haalde de AfD 12,6 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen: de eerste electorale doorbraak van extreemrechts in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de partij momenteel de grootste oppositiepartij in de Bondsdag is, lijkt ze er toch niet in te slagen haar politieke agenda door te drukken. Volgens een lokale AfD-leider moet de betoging van vandaag beschouwd worden als een signaal dat aangeeft dat de AfD wel degelijk een centrale rol in de Duitse maatschappij speelt.

Video player inladen...

Meest gelezen