Video player inladen...

Vlaamse autosnelwegen doen het oranje-gele licht uit

Nog dit jaar starten de werken om alle verlichtingspalen op de Vlaamse autosnelwegen te vervangen door LED-lampen. De volledige ombouw van alle verlichting zal tussen 16 en 20 miljoen euro kosten en 4 jaar duren. Het bekende oranje-gele licht zal zo verdwijnen voor blauw-wit licht en dat heeft tal van voordelen, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

In de toekomst zal het bekende oranje-gele licht langs de Vlaamse autosnelwegen verdwijnen. Dit licht wordt geproduceerd door de ouderwetse NaLP-lampen (natrium lage druk). Deze technologie is verouderd en de onderhoudskosten lopen hoog op. De NaLP-lampen zullen plaatsmaken voor moderne LED-technologie.

Al sinds december 2014 liep er een proefproject op de A12 ter hoogte van Stabroek. "De reacties van de weggebruikers waren erg positief", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. Hij heeft nu aannemers aangesteld om alle verlichtingspalen op de autosnelwegen om te bouwen naar moderne LED-verlichting.

De zichtbaarheid zal verbeteren, wat goed is voor de verkeersveiligheid

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit

LED-verlichting biedt tal van voordelen. "De zichtbaarheid zal verbeteren, wat goed is voor de verkeersveiligheid. Het licht kan ook beter gericht worden, zodat er minder  verlichtingstoestellen nodig zijn", zegt Weyts. "Bovendien boekt LED een energiewinst van ongeveer 25%. LED-verlichting heeft een langere levensduur, zodat de lampen minder vaak vervangen moeten worden."

In totaal kan er op die manier zo'n 40 ton CO2 per jaar worden bespaard. De omslag naar LED zal zo bijdragen tot het halen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Later ook op de gewestwegen

De volledige ombouw van alle verlichting op de autosnelwegen zal tussen de 16 en 20 miljoen euro kosten en 4 jaar in beslag nemen. De eerste 4 miljoen euro voor 2018 zijn nu al vrijgemaakt. De terugverdieneffecten worden ingeschat op 4 miljoen euro per jaar.

"Deze investering verdient zichzelf terug op 6 jaar tijd", zegt Weyts. "We hebben al de gewoonte om kapotte lampen te vervangen door LED-lampen, maar nu schakelen we een versnelling hoger. We gaan stap voor stap alle lampen langs de autosnelwegen vervangen. In een volgende fase komen dan ook de gewestwegen aan de beurt."

Meest gelezen