Wereldwijd vluchten geannuleerd door tekort aan piloten

Er is wereldwijd een tekort aan piloten en dat laat zich voelen: steeds meer luchtvaartmaatschappijen moeten vluchten schrappen omdat ze niet genoeg piloten hebben om de vluchten uit te voeren. Emirates, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, moet meer dan 20 vliegtuigen noodgedwongen op de grond laten staan door het gebrek aan piloten. Daardoor werden ook al verschillende vluchten van Dubai naar Brussel geschrapt.

Bij Emirates is er sprake van een tekort van ongeveer 100 tot 150 piloten. Daardoor moet de maatschappij verschillende vluchten schrappen of vluchtfrequenties verminderen. Niet alleen op Brussels Airport is dat te merken: ook vluchten naar Londen, Bangkok, München en Oslo werden geschrapt.

Lagenkostenmaatschappij Ryanair erkent voor het eerst een pilotenvakbond, en heeft de Britse piloten flink opslag gegeven. Ryanair heeft verschillende piloten zien vertrekken naar concurrenten die betere arbeidsvoorwaarden aanbieden.

Ook bij KLM, TUI fly en Brussels Airlines worden nieuwe piloten gezocht. "Het wordt vechten om mankracht", valt te horen bij verschillende maatschappijen.

De internationale luchtvaartorganisatie ICAO heeft berekend dat er tussen nu en 2036 maar liefst 620.000 extra piloten zullen moeten worden opgeleid.

Air France moet gloednieuw toestel aan de grond houden

Ook Air France moet vliegtuigen aan de grond houden door een tekort aan piloten, al is daar een dispuut met de vakbond de grote boosdoener. De Franse luchtvaartmaatschappij heeft recent de Boeing 787 "Dreamliner" in ontvangst genomen. In totaal heeft Air France zes van deze toestellen in de vloot, maar er is slechts genoeg bemanning om vijf Dreamliners ook effectief te laten vliegen.

De pilotenvakbond bij Air France blokkeert de omscholing van piloten zodat die met het nieuwe toestel kunnen vliegen. Het is een onderdeel in de strijd van de piloten bij Air France voor betere arbeidsvoorwaarden.

Meest gelezen