PA Wire/Press Association Images

"Tasers van de politie zijn onwettig"

De procureurs-generaal hebben in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hun bezorgdheid overgemaakt over het gebruik van stroomstootwapens bij de politie. Dat schrijft het Nieuwsblad. Ook de politievakbonden eisen een specifiek wettelijk kader.

In veertien politiezones loopt op dit moment een proefproject waar men tasers gebruikt. Met zo'n stroomstootwapen worden elektrische stoten toegediend, waardoor de spieren van het lichaam tijdelijk verlammen.

Volgens de procureurs-generaal bestaat er voor zo'n wapen op dit momement geen specifiek wettelijk kader. De procureurs-generaal krijgen steun van de politievakbonden. "Een stroomstootwapen is onwettig", zegt Joery Dehaes van ACV politie.

De poppetjes gaan aan het dansen als je iemand tasert met een hartafwijking

Carlo Medo, NSPV

De politievakbonden vragen dat het proefproject onmiddellijk stopgezet wordt en dreigen met een staking zolang de wet niet wordt aangepast. "Wij willen heel concreet weten hoe zo'n wapen en waarvoor het gebruikt kan worden", zegt Dehaes. "Wij vrezen dat wanneer er een ongeluk met zo'n wapen zou gebeuren, dat de tegenpartij een klacht zal indienen."  

Ook de politievakbond NSPV hekelt het gebruik van een stroomstootwapen. "Als je iemand tasert die een hartafwijking heeft, dan gaan de poppetjes aan het dansen. Wij willen dus zorgen dat onze politiemensen goed ingedekt zijn", zegt Carlo Medo van NSPV. "De agenten maken namelijk gebruik van een illegaal wapen."

Minister Jambon laat weten dat de huidige wet volgens zijn diensten toelaat om het stroomstootwapen te gebruiken als bijzonder wapen. Het proefproject zal dan ook niet worden stopgezet.

Meest gelezen