Bibliotheek Beringen pakt hangjongeren aan

De bibliotheek van Beringen kampt al een tijdje met overlast van hangjongeren. De jongeren blijven aan de ingang plakken, maken lawaai, plagen het personeel en gedragen zich uitdagend. Er zijn zelfs ruzies die fysiek in de bib worden uitgevochten. Het personeel kreeg nu een cursus om beter met dit soort gedrag om te gaan.

Sinds een aantal maanden heeft de bibliotheek van Beringen last van jongeren die er de rust komen verstoren. De hangjongeren blijven aan de ingang hangen en ook in de bibliotheek zorgen ze voor onrust. 

Cursus 

Het personeel van de bibliotheek probeert het probleem nu op een positieve manier aan te pakken. Het personeel volgde een cursus waarin ze leerden hoe ze moeten omgaan met de overlast. "Het is heel belangrijk om de jongeren positief te ontvangen en ze te vragen hoe het gaat, bijvoorbeeld. Zo geven we ze het gevoel dat ze welkom zijn in de bib maar dat er natuurlijk ook bepaalde regels zijn", zegt Anne Vrints van de bib.

En die nieuwe aanpak werpt zijn vruchten af. De afgelopen weken waren er minder problemen in de bib, maar het probleem is nog altijd niet helemaal van de baan. De bibliotheek blijft samenwerken met buurtwerkers, scholen en politie om de overlast aan te pakken.

Overlast aanpakken

En die aanpak geldt niet alleen in de bib, ook elders in het centrum pakt men de overlast van hangjongeren aan. "Het probleem is gekend bij ons. De politie is op de hoogte van de onrust en nu werken we samen met alle betrokken partijen om de overlast aan te pakken", zegt burgemeester Maurice Webers (SP.A). 

Meest gelezen