Brits publicatieverbod over arrestatie van anti-islamactivist Tommy Robinson

In Groot-Brittannië is er ophef ontstaan over de arrestatie van Tommy Robinson, een extreemrechtse activist die vrijdag is opgepakt na de verstoring van een zedenzaak. De rechter heeft een publicatieverbod voor de media over de zaak-Robinson uitgevaardigd. 

De 36-jarige Tommy Robinson is een Brits burgerjournalist, voormalige kopman van de extreemrechtse anti-islamitische organisatie English Defence League (EDL) en oud-reporter bij de Canadese rechtse mediagroep The Rebel Media. Tommy Robinson is een schuilnaam. Zijn echte naam is Stephen Yaxley-Lennon. 

Robinson was vorige vrijdag  naar Leeds gereisd om live een videoreportage buiten het gerechtsgebouw uit te zenden over een zedenzaak waarbij 29 Brits-Pakistaanse mannen verdachten waren. Hij werd buiten opgepakt door 7 politieagenten wegens "verstoring van de openbare rust en opruiing". 

De radicaal-rechtse Robinson was de enige verslaggever ter plekke. “Jongens, voelen jullie jezelf goed over wat jullie nu aan het doen zijn? Ik heb geen woord gezegd. Integendeel, iemand viel mij aan buiten de rechtbank. Anderen beledigden mij zelf en bedreigden mijn moeder en hier word ik gearresteerd omdat ik niets zei”, verdedigde Robinson zich vrijdag tegen de agenten. Robinson vroeg tijdens zijn arrestatie of iemand een advocaat voor hem kon regelen, maar het blijft onduidelijk of hij de juridische bijstand krijgt. 

Een andere vermoedelijke reden van zijn arrestatie is de schending van zijn probatievoorwaarden. Robinson liep eerder een veroordeling op na de verstoring van een rechtszaak over een groepsverkrachting. Toen filmde hij op de buitentrappen van het gerechtsgebouw in Canterbury. 

In het Verenigd Koninkrijk zijn personen of kranten die een “substantiële bedreiging” vormen voor het verloop van een rechtszaak strafbaar. Op basis van deze bepaling, ook gekend als ‘contempt of court’ of ‘minachting van de rechtbank’, werd Robinson veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 13 maanden. Deze reden is weliswaar niet bevestigd, want in het Verenigd Koninkrijk is er een publicatieverbod over de arrestatie van Robinson. 

De rechter sprak het publicatieverbod uit omwille van de vrees dat de het de gerechtsjury zou beïnvloeden. De meeste media hielden zich aan het verbod. Verschillende media haalden reeds eerdere publicaties over de zaak offline, al publiceerde de Britse krant The Independent wel nog een onlinestuk. 

De zaak is via Amerikaanse en sociale media toch bekend geworden. Op deze laatste wordt verontwaardigd gereageerd. Op onder meer Twitter wordt gezegd dat deze gang van zaken eerder in het regime van Noord-Korea thuishoort. Robinson is trouwens permanent geblokkeerd op Twitter na het tweeten van Koranverzen die opriepen tot geweld. 

In rechtse én linkse kringen begint de burgerjournalist en activist de status van martelaar te krijgen. Honderden mensen protesteerden afgelopen weekend in London voor de vrijlating van Robinson. In Downing Street scandeerden de betogers “Free Tommy”. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen