Videospeler inladen...

Kritiek na complete stilstand en verkeerschaos in Brussel: "Maar we hadden geen andere keuze!"

Het verkeer in Brussel verloopt al de hele dag heel moeizaam, door werken en een nieuwe verkeerssituatie aan het Reyerscomplex, één van de belangrijke toegangswegen naar Brussel. Drie tunnels zijn daar sinds vannacht dicht en er stond vanmorgen een gigantische file omdat veel mensen dat niet wisten. Er komt veel kritiek op de verkeerschaos, en dan vooral op Mobiliteit Brussel én de bevoegde minister Pascal Smet (SP.A).

Kon de verkeerschaos van vanmorgen vermeden worden? En waren de pendelaars voldoende op de hoogte van de grootschalige werken aan de tunnels in Brussel?

Het zijn vragen die minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) vandaag voorgeschoteld krijgt, na de zoveelste chaotische ochtendspits in de hoofdstad.

Het zijn ingenieurs - zeer verstandige mensen - die dit bepalen.

Pascal Smet, minister van Mobiliteit (SP.A)

"We hadden geen andere keuze", verklaart minister van Mobiliteit Smet (SP.A). "Het zijn ingenieurs - zeer verstandige mensen - die dat bepalen. Er is geen enkele minister in het land die zelf werk gaat maken van zulke grootschalige projecten. Dat zijn zeer zware renovaties van tunnels, waarbij we haast een nieuwe tunnel bouwen. Dat gebeurt door ingenieurs en we konden het niet op een andere manier doen."

Automobilisten zoeken te laat naar alternatieven.

Maarten Matienko, VAB

Volgens de mobiliteitsorganisatie VAB  zijn er niet echt fouten gemaakt. "Het probleem is dat te veel automobilisten te laat naar alternatieven zochten", zegt Maarten Matienko van VAB. "Ze hebben een schoktherapie nodig. Pas als ze merken dat het tijdverlies té groot wordt, gaan ze op zoek naar alternatieven. Mensen gaan blijven proberen om zich met de wagen te verplaatsen en nu is de chaos wel heel groot. Ik verwacht daarom dat mensen de komende dagen wel naar alternatieven gaan beginnen zoeken."

Verbazingwekkend dat zoveel mensen niets afwisten van de werken.

Inge Paemen, Mobiliteit Brussel

Bij Mobiliteit Brussel wordt verbijsterd gereageerd op de kritiek en benadrukken ze dat er alles aan werd gedaan om automobilisten ruim op voorhand te informeren over de werken. "Ik kan dat alleen maar verbazingwekkend vinden dat er mensen zijn die het niet wisten", vertelt Inge Paemen van Mobiliteit Brussel. "Wij hebben gigantisch veel radiospots uitgezonden, we hebben het op sociale media bekendgemaakt, we hebben advertenties geplaatst in verschillende kranten. We hebben het ook via onze eigen kanalen bekendgemaakt. Het verbaast me dus echt dat zo veel mensen het nog niet weten."

Meest gelezen