Videospeler inladen...

De Gucht: "Europa moet zich anders opstellen tegenover Italië"

De Europese Unie moet zich anders opstellen tegenover Italië om de anti-Europese gevoelens in het land te bedwingen. Dat zegt voormalig Europees commissaris Karel De Gucht in "Terzake".

Italië bevindt zich in een politieke crisis nadat de president zijn veto heeft gesteld tegen een minister die zeer sceptisch staat tegenover de EU en voorstander was van een uittrede van Italië uit de euro. De Gucht weet niet hoe de crisis zal aflopen, maar denkt dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze opgediend is.

Volgens De Gucht is het helemaal niet zeker dat bij nieuwe verkiezingen de Lega,  met het voorstel om uit de euro te stappen, als winnaar uit de bus zou komen. "Alle Italianen die nu kwaad zijn zullen zich binnen een paar dagen wel realiseren dat ze anders voor de afgrond stonden", zegt De Gucht.

Rol van Europa

Europa is zelf voor een stuk verantwoordelijk voor de anti-Europese stemming die in Italië heerst en moet zich daarom anders opstellen tegen Italië, vindt De Gucht. "Europa zal een aantal stappen moeten nemen in verband met de migratiecrisis. De spreiding van de vluchtelingen over de Europese lidstaten is mislukt, maar dat wil nog niet zeggen dat we Italië met de hele rotzooi kunnen laten zitten. Er moet een ander migratiebeleid komen, waarbij je ook zult moeten tussenkomen op de kusten van Noord-Afrika."

De Italianen zullen nu wel gemerkt hebben dat de huidige onrust de rente naar omhoog zou kunnen jagen en de banken weer in gevaar zou kunnen brengen, zegt De Gucht. "Ik denk dat het belangrijk is dat Europa zich dat ook realiseert en een aantal stappen zet om de redelijk Italianen te helpen."  

"We zitten in een crisis in Italië, maar ik denk dat Europa dat aan kan, maar dat wil niet zeggen dat Europa zich niet moet realiseren dat ze zich tegenover een aantal zaken anders moet opstellen. Ook Duitsland moet zich dat realiseren. We moeten ons allemaal samen realiseren dat wij samen een verantwoordelijkheid hebben voor de migratiecrisis en niet alleen Italië."

Meest gelezen