De N-VA wil niet meebetalen voor een top van Franstalige landen in Brussel

De N-VA wil niet dat de federale regering meebetaalt aan een top van Franstalige landen in Brussel. In het Franse Gemeenschapsparlement is een resolutie goedgekeurd die oproept om in 2022 zo'n top te organiseren. Voorwaarde is wel dat de federale regering financieel bijspringt.

De commissie Internationale Zaken van het Franse Gemeenschapsparlement heeft vanmiddag een resolutie  goedgekeurd om de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van Franstalige landen in 2022 te organiseren. Het ging om een resolutie van de MR, oppositiepartij in de Franse Gemeenschap.

Meerderheidspartijen PS en CDH koppelden er wel één voorwaarde aan vast: het federale niveau moet meebetalen.

De N-VA, die onder meer met de MR in de federale meerderheid zit, is het daarmee niet eens. "Het lijkt mij niet aangewezen dat Brussel in het buitenland verder gepromoot wordt als een Franstalige stad, terwijl het officieel een tweetalige stad is waar geregeld problemen zijn om die tweetaligheid te doen naleven", zegt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).

Hij wijst er ook op dat zowel België als de Franse Gemeenschap lid zijn van de Internationale Organisatie van Franssprekende landen (OIF), en dat het die laatste is die de kosten altijd op zich heeft genomen. "Het federale budget heeft de afgelopen tien jaar niets bijgedragen aan het OIF. Het lijkt dan ook niet aangewezen dat de federale staat nu plots wel zou bijdragen", aldus nog Vanlouwe.

Meest gelezen