Videospeler inladen...

Verkeersinfarct in Brussel: Montgomerytunnel afgesloten omdat mensen rechtsomkeer maakten

Het verkeer in Brussel is vanochtend helemaal vastgelopen. Sinds deze nacht is er een nieuwe verkeerssituatie aan het Reyerscomplex, waar een nieuwe fase van de werken is begonnen. Daardoor moet het verkeer omleidingen volgen. "Dat veroorzaakt een verkeersinfarct in Evere, Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe", zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. De Montgomerytunnel vanuit Terkameren moest afgesloten worden omdat mensen rechtsomkeer maakten in de tunnel.

Aan het Reyerscomplex waar de E40 Brussel binnenloopt, zijn sinds deze ochtend drie tunnels afgesloten voor verkeer.  De Reyers-Montgomery-tunnel gaat tot het einde van het jaar dicht in beide richtingen. En ook de Meisertunnel richting E40 krijgt een opknapbeurt. Vooral de avondspits zal daardoor een pak moeizamer verlopen. Maar vandaag blijkt ook de ochtendspits in de soep te draaien.

"Het grootste knelpunt is het Meiserplein, waardoor er lange files staan vanuit Van Praet, Ter Kameren, Leuvense Steenweg, de E40 en de wegen vanuit de NAVO", vertelt Hajo Beeckman. "Het verkeer zit er volledig vast. Wie naar het centrum van Brussel wil, kan beter via de Ring en de 411 rijden, of voor de trein kiezen", adviseert de VRT-verkeersexpert.  

Beluister hier het verkeersoverzicht dat Hajo Beeckman om 9.45 uur gaf op Radio 1:

De verkeersproblemen leiden ook tot gevaarlijke toestanden. "De politie heeft uit veiligheidsoverwegingen de Montgomerytunnel vanuit Terkameren afgesloten omdat heel wat mensen rechtsomkeer aan het maken waren in de tunnel en dat mag natuurlijk niet", zegt Beeckman.

"De eerste week is de moeilijkste", waarschuwde Inge Paemen van Mobiliteit Brussel vanochtend vroeg "zowel voor ons, maar ook voor de automobilisten is het aanpassen en zoeken. We screenen, overleggen en sturen soms bij met kleine aanpassingen om het verkeer toch zo vlot mogelijk te krijgen."  

Je kan de omgeving van het Reyerscomplex beter vermijden met de auto

Hajo Beeckman verkeersexpert VRT

Wat is er vannacht veranderd?

De tunnel van de E40 naar Meiser is klaar en weer open voor verkeer. Daar zal het verkeer dus opnieuw vlotter doorstromen. Maar meteen wordt er een volgende fase opgestart van de werken: drie andere tunnels gaan dicht tot het einde van dit jaar. 

(Lees verder onder de kaart van de werken.)

De drie tunnels die dicht gaan zijn: Meiser naar E40, Montgomery naar E40 en E40 naar Montgomery. Wellicht zal vooral de avondspits grote hinder ondervinden.

Er zijn alternatieven voor de auto, maar die zijn beperkt. Automobilisten kunnen Brussel verlaten via de Leuvensesteenweg, de Tervurenlaan, de Leopold III-laan of de Industrielaan.

De buurt rond het Reyerscomplex is wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook de fiets is een optie voor wie van niet te ver moet komen (of voor de dapperen en sportievelingen onder ons).

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen