Videospeler inladen...

Elio Di Rupo: "Ik zou ouders Mawda een verblijfsvergunning van 5 jaar geven"

PS-voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo pleit ervoor om de ouders van de Koerdisch-Iraakse peuter Mawda een verblijfsvergunning te geven. Mawda kwam ruim een week geleden om het leven door een politiekogel. Haar ouders probeerden met enkele andere transmigranten naar Groot-Brittannië te raken, maar het voertuig waarmee ze reisden, is tegengehouden door de politie.

"Dat meisje van 2 jaar is overleden op het grondgebied van mijn stad Bergen", zegt Elio Di Rupo aan VRT NWS. "Ze is gedood door een politieagent die de ordediensten van dit land vertegenwoordigt." Di Rupo velt geen waardeoordeel over de politie; hij wil de resultaten van het onderzoek van het comité P en van justitie afwachten.

Los daarvan vindt de PS-voorzitter dat een minimum van respect hier aan de orde is. "Mocht zoiets gebeurd zijn toen ik premier was, zou ik een verblijfsvergunning van 5 jaar - hernieuwbaar - hebben toegestaan." Voor een uitzonderlijke situatie is een uitzonderlijk antwoord aangewezen, vindt hij.

"Natuurlijk bevinden zij (de ouders, nvdr.) zich in een illegale situatie, maar hun kind is gedood", benadrukt Di Rupo. "En het is niet om het even wie hun kind heeft gedood: het is onze politie, het is de staat! De staat die door onze politie wordt vertegenwoordigd. Wij hebben dus een verantwoordelijkheid als staat."

Waartoe dienen wij als we niet menselijk kunnen zijn of kunnen tonen dat onze eer op het spel staat?

PS-voorzitter Elio Di Rupo

De PS-voorzitter legt meteen een verband met een recente gebeurtenis in Frankrijk, waarbij een illegale vluchteling uit Mali op een wel erg spectaculaire en onbaatzuchtige wijze een peuter van een balkon heeft gered. "President Emmanuel Macron heeft daarop onmiddellijk gereageerd. Dat is de grootsheid en de menselijkheid van de politiek."

"Waartoe dienen wij als we niet menselijk kunnen zijn of kunnen tonen dat onze eer op het spel staat?", zegt Di Rupo nog. "Het ging ook om een illegale migrant. Hij heeft een heldendaad gesteld, en dus heeft de president beslist dat  voor een uitzonderlijk probleem een uitzonderlijke oplossing moet kunnen." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen