Videospeler inladen...

Europees Commissaris Timmermans: "Bewezen dat statiegeld op plastic flesjes wérkt"

Volgens Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, is statiegeld op plastic flessen een effectief middel in de strijd tegen plastic in het leefmilieu. Eerder vandaag heeft de Commissie een reeks maatregelen bekendgemaakt in het kader van de strijd tegen de plasticsoep.

In tegenstelling tot plastic rietjes of plastic bestek wil Europa plastic flessen niet verbieden. "Omdat er op dit moment geen goede alternatieven voor zijn", zegt Timmermans aan VRT NWS. "Daarom zeggen we: maak ze recycleerbaar en zet er bijvoorbeeld statiegeld op."

"Daar waar statiegeld op de flesjes staat, komt 90 procent weer terug. Dat is dus een heel goede manier. Dan komen die flesjes niet in het milieu en niet in zee terecht." Timmermans is formeel: "Het is wel zo dat het bewezen is dat statiegeld een middel is dat goed werkt. Als de Vlaamse overheid op zoek is naar een middel dat wérkt, zou ik ze van harte willen aanbevelen om naar statiegeld te kijken."

Twee weken geleden bleek tijdens een debat in het Vlaams Parlement dat meerderheidspartijen N-VA en Open VLD zich verzetten tegen de plannen van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) om statiegeld in te voeren op blikjes en petflessen. Gisteren verduidelijkte N-VA-voorzitter Bart De Wever nog dat hij niet tégen is, maar dat er nog te veel vragen zijn. 

Meest gelezen