Videospeler inladen...

Gewezen IMF-econoom Cottarelli krijgt opdracht om regering van technocraten te vormen in Italië

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft gewezen IMF-econoom Carlo Cottarelli de opdracht gegeven om een regering van technocraten te vormen. De overgangsregering zou de begroting op orde moeten krijgen en nieuwe verkiezingen moeten voorbereiden tegen begin volgend jaar. Krijgt Cottarelli niet het vertrouwen van het parlement, dan volgen er meteen na de zomer al verkiezingen.

De eerdere kandidaat-premier Giuseppe Conte gooide gisteravond de handdoek in de ring na het veto van president Sergio Mattarella tegen de eurosceptische kandidaat-minister van Financiën Paolo Savona.

Mattarella riep vanmorgen Carlo Cottarelli bij zich, een 64-jarige econoom die zijn sporen heeft verdiend bij het Internationaal Muntfonds (IMF). Cottarelli was van 2008 tot 2013 directeur fiscale zaken bij het IMF.

Cottarelli krijgt de opdracht om een overgangsregering te vormen. Hij is van plan dat "zeer snel" te doen. "Ik zal mezelf aan het parlement voorstellen met een programma dat de begroting voor 2019 zal behelzen", zegt hij. "Daarna zal het parlement ontbonden worden en komen er verkiezingen begin 2019."

Raakt Cottarelli niet door de vertrouwensstemming in het parlement -wat zeer waarschijnlijk lijkt-, dan komen er meteen na de zomer al verkiezingen. 

Beurzen in het rood

De politieke onzekerheid in Italië laat zich voelen op de financiële markten. De rente op Italiaans staatspapier piekt en dat doet de zogenaamde "spread", het renteverschil met Duitsland, toenemen tot het hoogste niveau sinds november 2013.

Ook op de beurs van Milaan heerst onzekerheid. Beleggers stuurden de belangrijke aandelenkorf MIB eerst naar 2 procent winst, maar na de middag was dat al omgezet naar 1,5 procent verlies. Vooral de bankaandelen krijgen klappen: Unicredit staat 5 procent in het rood, en ook Finecobank, Banca Generali, BPER Banca en UBI Banca kelderen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen