Videospeler inladen...

Grootste vogel van Europa duikt op in Zeeland

Na de wolf en de lynx doet nu ook de lammergier zijn intrede in het Nederlands-Belgisch grensgebied. En dat is opvallend, want de Europese lammergier komt normaal gezien vooral voor in de Alpen en de Pyreneeën én is - met zijn spanwijdte van bijna drie meter - één van de grootste vogels van Europa.

De grootste vogel van Europa werd afgelopen weekend gespot boven Zeeland. De lammergier werd gezien bij Oostkapelle en Dishoek. Dat de vogel in Zeeland opduikt is merkwaardig, vooral omdat varianten van de giersoort meestal voorkomen in bergachtige gebieden, in Zuid-Europa, Noord-Afrika en zelfs Centraal-Azië.

Vogelaar Marcel Klootwijk kon de lammergier afgelopen weekend vastleggen op de gevoelige plaat. "Je verwacht een lammergier in de Alpen of de Pyreneeën", vertelt hij aan de regionale zender Omroep Zeeland. "Maar niet hier." 

Kenners vermoeden dat het gaat om een jong exemplaar van een jaar of twee. Het dier lijkt niet geringd, de kans is dus groot dat het gaat om een wilde vogel en niet om een ontsnapte vogel of een gier uit een herpopulatieproject in Oostenrijk. Wellicht verblijft het dier op dit moment in de buurt van Oostkapelle, waar het voor het laatst is gezien.

De lammergier is ongeveer een meter lang en weegt gemiddeld 4 à 7 kilogram. De vogel was een tijdlang met uitsterven bedreigd in Europa, vooral omdat het dier een populair doelwit was van jagers. De lammergier dankt zijn naam aan zijn vermogen om botten van grotere prooien - zoals lammeren - op te pikken en stuk te slaan tegen bergwanden.

Meest gelezen