Grootste zoetwaterparel ter wereld te koop aangeboden

In Den Haag wordt donderdag een 120 gram zware, antieke zoetwaterparel geveild, bijgenaamd "De Slapende Leeuw”.

Zo’n 300 jaar geleden werd de parel opgevist in China. Een handelaar van de Verenigde Oostindische Compagnie bracht hem naar Batavia, Nederlands-Indië, in 1765. Kort daarop kocht de Russische tsarina Catharina de Grote hem, en na veel tussenstations kwam de reuzenparel in bezit van een Amsterdamse familie edelsmeden.

De zoetwaterparel is 70 x 43 x 39 millimeter groot, weegt 2373 grein of 120 gram en heeft vaag de vorm van een dier, vandaar de bijnaam “De Slapende Leeuw”. De waarde wordt geschat tussen 340.000 en 540.000 euro.   

In 1979 werd het Amsterdams Parel Genootschap opgericht om de parel te onderzoeken. Dat biedt de parel nu te koop aan. Donderdag is de veiling, en vandaag is de laatste kijkdag. 

Het Haagse Venduehuis wijst er op dat het in 1881 ook al eens een bijzondere “parel” verkocht, een zwaar vervuild schilderijtje met een meisje erop, verkocht voor 2 gulden en 30 cent. Na intensieve schoonmaak bleek dat “Het meisje met de parel” van Johannes Vermeer te zijn. Het hangt nu in het Mauritshuis in Den Haag.

Meest gelezen