Videospeler inladen...

Jan De Cock: "Ik ben liever een buitenlander weg van mijn geboortestreek dan een gijzelaar in mijn thuisstad"

Brussel is lelijk en inspireert niet meer en de multiculturele samenleving is mislukt. Dat zegt kunstenaar Jan De Cock in "De afspraak" op Canvas over zijn besluit om zijn thuisstad te verlaten. "Er is te veel democratie."

Sinds zijn geboorte 42 jaar geleden heeft Jan De Cock altijd in Brussel gewoond, maar daaraan komt binnenkort een einde. De kunstenaar heeft zijn ateliers in Kuregem bij Anderlecht verkocht en gaat andere horizonten tegemoet.

Niet gehinderd door enige zin voor bescheidenheid geeft hij vanavond tekst en uitleg bij zijn besluit in "De afspraak" op Canvas. "In Brussel zie ik niks meer dat mooi is", zegt hij. "Ik zie wat verkeerd is of loopt, maar ik mag er niks over zeggen of publiceren. Een aantal woorden mag ik niet meer gebruiken. De multiculturele samenleving is in elk geval niet geslaagd."

Ik stel vast dat ik een heel goeie kunstenaar ben en dat ik een prachtig oeuvre heb uitgebouwd

"Ik stel vast dat ik een heel goeie kunstenaar ben en dat ik een prachtig oeuvre heb uitgebouwd. Nu wil ik een wedergeboorte bespoedigen. Ik zie dat het niet meer mooi is. Brussel is vuil, vies en inspireert niet."

"Ik heb nog altijd evenveel idealisme, maar een mens moet keuzes maken. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je energie moet verdelen. Brussel is een superdemocratie en is hierdoor geen democratie meer. Er is te veel democratie. Er zijn te veel wegen om te doen wat je niet mag."

"Er wordt niet naar mij geluisterd. Waarom zou ik blijven energie steken, met mijn talent, met mijn visie, om een verschil te maken in een buurt als ik de politiek of de mensen met de centen niet meer meekrijg om mij in mijn overtuiging te ondersteunen?"

Ik ben de René Magritte, ik ben de Rogier van der Weyden, wij zijn de kunstenaars van vandaag

"Ik ben een Brusselaar, ik ben de identiteit van de stad. Ik ben de René Magritte, ik ben de Rogier van der Weyden, wij zijn de kunstenaars van vandaag. Ik ben de laatste levende Vlaamse primitief. Als iedereen gelijk moet zijn, ben ik liever een buitenlander weg van mijn geboortestreek dan een gijzelaar in mijn thuisstad. Als ik Brussel beter wil dienen, mag ik er niet meer wonen."

Morgen opent De Cock een laatste tentoonstelling "From Brussels with love" in zijn ateliers in Kuregem. Daarna trekt hij enerzijds naar de streek tussen Brugge, Zeebrugge en Oostende en anderzijds naar het noorden van Turijn, in Italië, waar hij nieuwe ateliers heeft opgezet.

Meest gelezen