2018 Invision

K-pop verovert de Amerikaanse hitlijsten: K-pop, euh... u zegt?

De jongensband BTS is de eerste Zuid-Koreaanse band die de nummer 1 van de Amerikaanse hitlijst Billboard 200 verovert, en dat met "Love yourself: tear". Het album kwam uit op 18 mei en in de eerste week werden er al 135.000 exemplaren van verkocht (1 miljoen wereldwijd). Meer nog: 100.000 albums werden zowaar fysiek verkocht, en dus niet online. BTS is ook pure "K-pop". Maar waarvoor staat K-pop?

BTS -of de Bangtan Boys- is geen nobele onbekende, althans niet in Azië, en bestaat uit 7 jonge mannen die allemaal een eigen artiestennaam hebben (Jin, Suga, J.-Hope, Rap Monster, Jimin, V en Jungkook).

Buiten zingen en een verzorgd uiterlijk kunnen ze ook de meest strakke choreografieën neerzetten en zijn hun hypergestileerde videoclips goed voor miljoenen likes en views.  De band wordt een van de beste Zuid-Koreaanse exportproducten genoemd, een beetje zoals ABBA is/was voor Zweden.

BTS werd vijf jaar geleden opgericht en zingt uitsluitend in het Koreaans en het Japans. Het nummer "DNA" werd ook in een aantal Europese landen een hit en werd gedraaid bij ons op de radio. De band is goed voor ruim 15 miljoen volgers op Twitter en heeft een immens vaste schare fans.

Beluister hier een nummer:

Net dat tikkeltje intenser of extremer

BTS is ook onderdeel van "K-pop", een populaire muziekstroming uit Zuid-Korea. Het zijn de typische boys- en girlsbands die wij vroeger in de jaren 90 kenden, maar dan dat tikkeltje extremer met bijvoorbeeld meer bandleden.

K-pop mixt vrolijke pop, hiphop en r&b, en is intussen een heuse subcultuur geworden met een eigen stijl en mode waarachter een miljoenenindustrie schuilgaat. Het wereldbekende "Gangnam style" uit 2012 van rapper Psy is een typisch voorbeeld van K-pop.

In de muziekindustrie worden potentiële artiesten van jongsaf geselecteerd en getraind om een K-popster te worden. Heel wat kinderen volgen naast school een stampvol dans- en zangprogramma en de ambities zijn niet min. De druk om constant te presteren, is echter enorm. Recent stapten nog twee sterren, Kim jong-hyun (van de groep SHINee) en Seo Minwoo (van de groep 100%), uit het leven.

Meest gelezen