Linkse partijleider overleeft vertrouwensstemming in Spanje na aankoop dure villa

De leider van de Spaanse radicaal-linkse partij Podemos Pablo Iglesias en zijn partner en partijwoordvoerster Irene Montero hebben de vertrouwensstemming overtuigend gewonnen. De stemming was door Iglesias georganiseerd nadat hij en zijn partner onder vuur kwamen te liggen na de aankoop van een luxueuze villa in Madrid. 

Stemmers moesten de voorbije week online op de vraag antwoorden: “Denkt u dat Pablo Iglesias en Irene Montero hun mandaat mogen behouden als partijleider en -woordvoerster?” 68,42 % stemden voor het behoud van het mandaat van Iglesias en Montero. In totaal waren er zo'n 190.000 stemmers. 

Het koppel werd beschuldigd van hypocrisie na de aankoop van een villa ter waarde van 600.000 euro in de gemeente Galapagar, Madrid. De aankoop zou volgens critici niet stroken met de ideologie van de partij.

Iglesias richtte Podemos op in 2014 na de Spaanse protestbeweging in 2011-2012 tegen het kapitalisme, de economische situatie en de handelwijze van banken en beleggers.

Meest gelezen