Videospeler inladen...

Malinese held die peuter van balkon redde, krijgt de Franse nationaliteit

De Malinese migrant zonder papieren die in Parijs een flatgebouw opklom om een kind te redden dat aan een reling bengelde, wordt beloond voor zijn heldendaad. Hij is vanmorgen ontvangen door president Emmanuel Macron. Die gaf hem naast een medaille ook de kans om Fransman te worden. 

Het gesprek vanmorgen op het Elysée verliep hartelijk. De jongeman van 22  mocht aan de Franse President uitleggen wat hem had bezield om zonder beveiliging vier verdiepingen hoog te klimmen. "Ik heb er niet bij nagedacht", zei Mamoudou Gassama.  

Miljoenen mensen hebben sinds zaterdagavond al op sociale media gezien hoe Gassama onder luid applaus van stomverbaasde toeschouwers verdieping na verdieping omhoog klauterde naar het 4-jarige kindje, dat met één hand aan de buitenkant van een reling hing. 

"Binnen besefte ik pas wat ik had gedaan en moest ik even gaan zitten" zei hij. Het kind raakte lichtgewond aan de knie. De vader was niet thuis. Hij is later opgepakt op verdenking van verwaarlozing. 

Videospeler inladen...

Roep om regularisatie

Gassama is al toegejuicht door verschillende Franse politici, onder wie de burgemeester van Parijs Annie Hidalgo. Die vroeg om zijn regularisatie. Zelfs de vicevoorzitter van het extreemrechtse Front National, Nicolas Bay, ging ermee akkoord om de man verblijfspapieren te geven omwille van zijn heldendaad. 

De organisatie SOS Racisme heeft ook al 5.000 handtekeningen verzameld voor haar petitie om Mamoudou Gassama uit de illegaliteit te halen.  

Niet alleen een ereteken

Na het gesprek met president Macron toonde Gassama zijn eretekens aan de pers. Een medaille en een getuigschrift voor 'moed en toewijding'. "Ik ben heel tevreden, want dit is mijn eerste trofee", vertelde hij. 

President Macron kondigde achteraf aan dat Mamoudou Gassama zou worden geregulariseerd. Hij mocht zelf kiezen of hij zou gaan voor naturalisatie, en daar is hij op ingegaan.  Gassama wordt ook ingeschakeld in de burgerdienst van de brandweer, zo laat het Elysée weten. 

 

Herbekijk de reportage over de Malinees in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen