Nooit meer asbest op stort van SVK in Sint-Niklaas

Het asbeststort van SVK in Sint-Niklaas gaat definitief dicht. Dat heeft minister Schauvliege (CD&V) beslist. Eerder werd de vergunning al tijdelijk ingetrokken, onder meer nadat de milieu-inspectie er inbreuken vaststelde. De stad Sint-Niklaas én het actiecomité Asbeststort Dicht vroegen al eerder om een permanente sluiting en halen dus hun slag thuis. Het actiecomité eist dat de site nu ook gesaneerd wordt.

Het asbeststort van SVK zorgt al jaren voor beroering in en rond Sint-Niklaas. Het stort ligt in het centrum van de stad, heel wat inwoners zijn bezorgd over mogelijke kankerverwekkende asbestdeeltjes die vrij kunnen komen als het bouwafval gestort wordt. De milieu-inspectie kon verschillende inbreuken vaststellen en ook stalen van het actiecomité wezen op verhoogde asbestwaarden. 

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas én de provincie drongen al eerder aan op een definitieve intrekking van de vergunning voor het asbeststort maar konden daar zelf niet over beslissen. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hakt die knoop nu door. Eerder werd SVK al veroordeeld door de arbeidsauditeur omdat de veiligheid van het personeel niet altijd verzekerd werd. Zo kwamen bij bepaalde asbesttransporten deeltjes vrij omdat vrachtwagens niet voldoende afgedekt waren. 

Blij maar nog niet voldoende

Het actiecomité is enorm blij met de beslissing van Schauvliege maar wil dat ze nog verder gaat. "De ondergrond is verontreinigd en moet gesaneerd worden", zegt Jef Maes, "en het hele stort moet dicht... ook de plaats waar ander afval wordt gestort. SVK is gewoon geen betrouwbare partner en liegt ons voor." Volgens het actiecomité blijkt dat onder meer uit het stortregister. Er loopt een procedure. 

 

Meest gelezen