Videospeler inladen...

Overleg zware beroepen in de privésector levert nog niets op

Vakbonden en werkgevers hebben vanmiddag vergaderd over de zware beroepen in de privésector. Bedoeling is dat zij een advies uitbrengen aan de regering. Maar zover is het voorlopig nog niet gekomen. Volgende week wordt verder gepraat. Het ziet er wel al naar dat het een verdeeld advies zal worden. Toch lijken vakbonden en werkgevers het eens te kunnen raken over enkele uitgangspunten. Zo willen zij werken met criteria en niet met beroepen.

Vorige week bereikten de christelijke en liberale vakbond een akkoord met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) over een lijst van zware beroepen bij de overheid. Daarover ontstond meteen commotie omdat Open VLD en N-VA van mening zijn dat er veel te veel beroepscategorieën in opgenomen zijn. Gevolg: de regering stopte die lijst meteen in de koelkast met als uitleg dat er eerst een akkoord nodig is over de zware beroepen in de privésector. Daarover zaten vakbonden en werkgevers vanmiddag rond de tafel.

Vakbonden en werkgevers lijken het er wel over eens dat in de privé niet met functies kan gewerkt worden, ook al omdat er veel minder homogene beroepscategorieën zijn. Daarom zouden ze met criteria werken. Maar daar lopen de meningen al meteen uiteen.

De regering heeft zelf 4 criteria vooropgesteld:  fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld lasten tillen), een belastende werkorganisatie (ploegen- en nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico en mentale of emotionele belasting. Emotionele belasting - stress - alleen zal niet volstaan om aanspraak te kunnen maken op een zwaar beroep, maar enkel in combinatie met andere criteria.

Bedoeling is dat de sociale partners die criteria verder zouden verfijnen. De vakbonden willen ze maximaal invullen. De werkgevers willen zelfs 2 criteria schrappen: het veiligheidsrisico en de emotionele belasting. Zij vinden dat die arbeidsomstandigheden op de werkvloer zelf kunnen aangepakt worden. Zo moeten werknemers sowieso voldoende beschermd zijn tegen risico's. "Neem een werknemer van een kerncentrale", zegt Caroline Deiteren van Unizo. "Die lopen continu met een metertje rond dat mogelijke straling registreert. We kunnen dus niet zomaar beweren dat ze een gevaarlijk beroep uitoefenen."

Ook de andere criteria moeten fijnmaziger gedefinieerd worden vinden de werkgevers. "Nu staat in het wetsontwerp "een belastende werkorganisatie". Dat slaat op onregelmatig werk", zegt Deiteren. "Maar wat is onregelmatig? Iemand die voortdurend nachtwerk doet valt daar zeker onder, omdat wetenschappelijk bewezen is dat het schadelijk voor de gezondheid is."

Kortom, nog heel wat werk, vinden de sociale partners. Gevolg kan wel zijn dat het allesbehalve evident wordt om de pensioenhervorming nog in deze regeerperiode af te ronden.

Meest gelezen