Paolo Savona, de econoom die de euro "een historische vergissing" noemde en door wie de Italiaanse formatie mislukte

In Italië is de regering-in-de-maak van de Vijfsterrenbeweging en de Lega afgesprongen. President Sergio Mattarella weigert om euroscepticus Paolo Savona te benoemen op Financiën. Is Savona werkelijk zo'n bedreiging voor de Europese muntunie?   

Dat de Italiaanse president omzichtig te werk gaat bij de regeringsvorming, was vorige week al gebleken. Mattarella vroeg toen extra bedenktijd voor hij zijn fiat gaf aan de onbekende jurist Giuseppe Conte als kandidaat-premier. Op dat moment was al duidelijk dat er nog een groter obstakel om de hoek loerde: Paolo Savona, die door de Vijfsterrenbeweging en de Lega werd voorgesteld als de nieuwe minister van Economie en Financiën. 

Vooral de Lega dringt sterk aan op Savona, een 81-jarige econoom met een lange staat van dienst, onder meer bij de Italiaanse centrale bank en de werkgeversorganisatie Confindustria. In de vroege jaren 90 was hij al minister van Handel en Industrie. 

Euroscepticus

Maar Savona staat vooral bekend als een overtuigd euroscepticus. Hij noemde de euro ooit een "historische vergissing". In zijn nog te verschijnen autobiografie omschrijft hij de Europese eenheidsmunt als "een Duitse gevangenis". "Duitsland heeft zijn visie over zijn rol in Europa na het nationaal-socialisme niet veranderd", citeerde de Italiaanse pers uit dat boek. "Het heeft zich enkel afgekeerd van de idee om dat af te dwingen met geweld."

Volgens Savona moet Italië een plan B hebben om mogelijk uit de euro te stappen om te vermijden "dat Italië eindigt als Griekenland". De Noord-Europese druk op financiële hervormingen in Italië vergelijkt hij met "koloniale omstandigheden die Griekenland ook al heeft ervaren".

Iemand met die visie benoemen op Financiën, vindt Mattarella een te groot risico, zeker nu er grote ongerustheid heerst over de financiële stabiliteit van Italië.

Meest gelezen