Videospeler inladen...

Politieke crisis in Italië: "Dit is een gevaarlijke en explosieve situatie"

"Het is de totale institutionele crisis nu in Italië." Dat zegt correspondente Andrea Vreede in "De ochtend" op Radio 1. "Het ziet ernaar uit dat we naar nieuwe verkiezingen gaan, misschien wel in september." Volgens Vreede is er sprake van een "gevaarlijke en explosieve situatie".

In Italië is een politieke crisis losgebarsten nu kandidaat-premier Giuseppe Conte de handdoek in de ring heeft geworpen. Conte, een politieke nieuwkomer, was afgevaardigd om een regering te vormen door de radicaal-rechtse Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging. Het struikelblok bleek de kandidatuur van Paolo Savona, een euroscepticus, als minister van Financiën in het nieuwe kabinet.

"Het feit dat hij misschien minister zou worden was genoeg om de beurzen en de financiële markten helemaal tilt te doen slaan", zegt correspondente in Italië Andrea Vreede. " President Mattarella zag zich genoodzaakt om te zeggen: deze man kan ik niet aanvaarden, ik moet de spaarders beschermen."

"De Lega zal hier wel bij varen"

Vooral de Lega wou niet buigen en hield vast aan Savona, zegt Vreede. "Je krijgt sterk de indruk dat Matteo Salvini, de leider van de Lega, vanaf het begin heeft aangedrongen op hard spel, opdat het misschien fout zou gaan, zoals nu, en dat hij dan naar nieuwe verkiezingen zou kunnen gaan om die te winnen. Want hij heeft het hard gespeeld en de Vijfsterrenbeweging, die op zich meer kiezers had, heeft naar zijn pijpen moeten dansen."

En wat nu? "President Mattarella heeft vanmorgen de zeer gewaardeerde internationale econoom Carlo Cottarelli ontboden op het paleis om hem de taak te geven een zakenkabinet te organiseren, maar dat kabinet zal wellicht nooit de steun krijgen van het parlement", zegt Vreede. "En dus zien we uit naar nieuwe verkiezingen, misschien wel in september. Het is de totale institutionele crisis."

De volgende verkiezingen gaan over wel of niet in de euro blijven. Dat is de inzet voor de toekomst.

Correspondente Andrea Vreede

Vreede spreekt van een "gevaarlijke en explosieve situatie". "De Lega en de Vijfsterrenbeweging zeggen dat de president zwicht voor de EU, en dan vooral voor Duitsland. Wederom wordt Italië de keuze ontnomen om zelf een regering te vormen, zo klinkt het. Ik ben erg benieuwd of Mattarella zijn keuze kan uitleggen aan de bevolking en of hij inderdaad niet een stap te ver is gegaan."

"Vooral de Lega (die bijzonder kritisch is voor de euro, red.) zal hier wel bij varen", zegt Vreede. "De volgende verkiezingen zullen gaan over wel of niet in de euro blijven. Dat is de inzet voor de toekomst. Daar moeten we duidelijk over zijn. De Vijfsterrenbeweging zal kleur moeten bekennen. Alles wordt op de spits gedreven door deze zet van de president."

Beluister het gesprek met Andrea Vreede in "De ochtend".

Meest gelezen