Privébewakers mogen fouilleren bij voetbal op groot scherm

Tijdens het WK voetbal zullen privébewakers voor het eerst mensen kunnen fouilleren tijdens grote evenementen met voetbalwedstrijden op groot scherm.  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een aantal richtlijnen in een omzendbrief gezet om alle grote evenementen in het kader van het wereldkampioenschap voetbal veilig te laten verlopen.

Voetbal is een feest of moet dat toch zijn, zegt Jambon. “Maar veel gemeenten en steden zijn niet gewoon om grote evenementen te organiseren. Daarom stuur ik voor elk groot voetbaltornooi richtlijnen uit. Dat was ook zo twee jaar geleden en dat is nu niet anders.”

Tijdens het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk, twee jaar geleden, gold door de terreuraanslagen van 2015 nog terreurniveau 3 in ons land. Daardoor mocht je niet met rugzakken of tassen naar wedstrijden op groot scherm gaan kijken. Nu geldt dreigingsniveau 2.

Door twee recente wetswijzigingen mogen agenten van een privébewakingsfirma supporters oppervlakkig fouilleren en handtassen screenen. Of gemeenten zo’n firma inzetten, moeten ze zelf beslissen, zegt Jambon. “Wanneer uit de risicoanalyse blijkt dat dat een goede zaak zou zijn, kunnen ze privébewaking inzetten.” 

Meest gelezen