Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rechtse kandidaat Duque wint eerste ronde Colombiaanse presidentsverkiezingen

De rechtse kandidaat Iván Duque heeft de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn partij Centro Democrático behaalde 39,1 procent van de stemmen. Dat maakte de kiescommissie zondag bekend, na telling van zo goed als alle stemmen.

Gustavo Petro, de kandidaat van de linkse beweging Colombia Humana, greep met 25,1 procent de tweede plaats. De twee kandidaten met de meeste stemmen nemen het tegen elkaar op in een tweede ronde op 17 juni. De ex-burgemeester van Medellín, Sergio Fajardo, eindigde met 23,8 procent op de derde plaats. De vroegere vicepresident Germán Vargas Lleras behaalde 7,2 procent, gewezen vredesonderhandelaar Humberto de la Calle tot slot 2,1 procent.

Tijdens de kiescampagne ging het vooral over de toekomst van het historische vredesakkoord met de linkse guerrillabeweging FARC. Het internationaal bejubelde vredesakkoord is in het Zuid-Amerikaanse land zelf zeer omstreden. Duque wil het verdrag op wezenlijke punten veranderd zien, wat de ex-rebellen weer naar de wapens kan doen grijpen. Petro daarentegen wil het akkoord behouden.

Meest gelezen