Franse industrieel en politicus Serge Dassault overleden

De Franse industrieel en politicus Serge Dassault is overleden op 93-jarige leeftijd. Dassault stond aan het hoofd van de gelijknamige groep, die vooral bekend is van gevechtsvliegtuigen.

Serge Dassault is de zoon van Marcel Dassault, de man die de basis legde voor de groep met de gelijknamige naam. Toen Marcel in 1986 overleed, naam Serge het bedrijf over. Uit de vliegtuigbouwer ontstond een hele industriële groep waaronder media-activiteiten zoals de krant Le Figaro en vastgoed. 

Dassault was ook politiek actief, bij de gaullistische RPR die later opging in de UMP. Tussen 2004 en 2017 was hij senator voor UMP/Les Républicains.

In opspraak

Dassault kwam enkele keren in opspraak. In 1998 kreeg twee hij jaar gevangenisstraf met uitstel wegens actieve corruptie in het Agusta-Dassault-schandaal, een fraudezaak bij de aankoop van legerhelikopters door het Belgische leger. 

In 2015 startte het Franse gerecht een onderzoek tegen hem wegens het niet aangeven van twee bankrekeningen in Luxemburg. Op de twee rekeningen zou samen 22 miljoen euro gestaan hebben.  Vorig jaar werd hij voor fiscale en verkiezingsfraude veroordeeld tot een boete van 2 miljoen euro en vijf jaar onverkiesbaarheid.

Hij behoorde tot de rijkste Fransen met een door Forbes geschat vermogen van 19 miljard euro. Dassault is overleden aan een hartaanval op de hoofdzetel van zijn bedrijf. Ook in ons land had de groep Dassault activiteiten, met luchtvaartbedrijf Sabca.  

Meest gelezen