vide

Stad Luik richt gebruiksruimte in voor druggebruikers

De Luikse gemeenteraad heeft een privéstichting aangeduid om een gebruikersruimte voor drugs in te richten, uit te baten en te omkaderen. Druggebruikers kunnen er terecht voor steriele naalden, maar het is er ook een veilige plek om de drugs zelf in te nemen. "Op die manier kunnen ze geen overdraagbare ziektes kijgen." Het gaat om een proefproject, maar eigenlijk laat de wet dit soort gebruikersruimten niet toe.

Een wet uit 1921 maakt het strafbaar om plaatsen uit te baten waar mensen drugs gebruiken. Daardoor is het project in Luik eigenlijk illegaal. De Burgemeester van Luik, Willy Demeyer (PS) is hierover langsgeweest bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Ik sta zeer neutraal tegenover dit project. De stad luik heeft er lang onderzoek naar gedaan en zegt dat er in het buitenland positieve voorbeelden zijn", aldus De Block. De wet van 1921 aanpassen zal voorlopig niet gebeuren. "In het regeerakkoord staat dat we een nultolerantiebeleid voeren tegenover drugs. Het zal dus niet gaan om deze wet te veranderen." 

Overlast terugdringen

De stad luik wil met het project de drugsoverlast aanpakken. Ook Brussel en Charleroi overwegen dergelijke gebruikersruimes. "Het is een goed idee", zegt Filip Keymeulen, straathoekwerker in Brussel, in "De ochtend" op Radio 1.

"Het zal het aantal gebruikers niet meteen terugdringen, maar het zorgt wel voor een veilige omgeving. Nu geven druggebruikers vaak naalden aan elkaar door, waardoor ze soms besmet geraken met HIV en hepatitis. De behandeling van die ziekten kost de samenleving handenvol geld. Dat kunnen we terugdringen met veilige gebruikersruimten. Als er sociale werkers aanwezig zijn kunnen we hen op termijn misschien ook begeleiden om van hun verslaving af te geraken."

Meest gelezen