Videospeler inladen...

Twee Belgische IS-vrouwen dagen Belgische staat voor rechter, Child Focus sluit zich aan

Twee Belgische vrouwen van IS-strijders die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië dagen de Belgische Staat voor de rechter in kortgeding. Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding. "Vandaag is de vraag niet langer: "Moeten deze kindjes terugkeren?", maar eerder: "Zijn we bereid deze kindjes te laten wegkwijnen en sterven?"", klinkt het bij Heidi De Pauw van Child Focus.

De twee Belgische IS-vrouwen verblijven- samen met hun kinderen - in een vluchtelingenkamp in Syrië. VRT-journalist Rudi Vranckx kon de vrouwen uit Borgerhout daar in maart nog spreken. 

De vrouwen werden enkele maanden geleden in ons land nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 6.000 euro voor deelname aan terreuractiviteiten.  De twee reisden vijf jaar geleden naar het conflictgebied af, in navolging van hun (intussen gesneuvelde) mannen. De rechter beval toen hun onmiddellijke aanhouding, iets waar hun advocaat Walter Damen zich niet tegen verzette. Zijn redenering? "Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan gaan doen om hen terug te halen."

De vrouwen willen graag dat hun kinderen naar ons land kunnen terugkeren en vinden dat de Belgische Staat in gebreke blijft. Daarom hebben ze - via hun advocaat - de Belgische Staat nu gedagvaard. 

Advocaat Walter Damen licht zijn dagvaarding toe: "Er is daar geen consulaat, geen ambassade, dus volstrekt juridisch niemandsland. Dan is het natuurlijk gemakkelijk om te zeggen: als u zelf terugkomt, vangen we u op. Terwijl men die kampen niet mag verlaten. Ik vraag aan de Belgische Staat: alstublieft, kom tussen voor die kinderen. Als men dan zegt: "Ok, maar we willen het debat niet voeren over de ouders", dan kan ik daarmee leven. De ouders zeggen ook: "Wij dragen de verantwoordelijkheid voor onze beslissingen, we hebben er spijt van. Maar alstublieft, haal onze kinderen hier weg"."

Child Focus sluit zich aan bij die dagvaarding. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat onze overheid alle kinderen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt naar ons land. Er verblijven momenteel nog zo'n 145 minderjarigen met een Belgische vader of moeder in het conflictgebied. 

"Het is heel erg belangrijk dat de overheid deze Belgische kinderen repatrieert naar België. De kinderen moeten daar leven in zeer ernstige omstandigheden. Ze zijn zeer kwetsbaar", benadrukt Heidi De Pauw, directeur bij Child Focus. "Vandaag is de vraag niet langer: "Moeten deze kindjes terugkeren?", maar eerder: "Zijn we bereid deze kindjes te laten wegkwijnen en eventueel te laten sterven?""

Vandaag is de vraag niet langer: "Moeten deze kindjes terugkeren?", maar eerder: "Zijn we bereid deze kindjes te laten wegkwijnen en eventueel te laten sterven?"

Heidi De Pauw

Meest gelezen