@ Hilde Buyse

Verdwenen schilderij Latemse School teruggevonden

In Gent is een verloren gewaand schilderij van Evarist De Buck na jaren weer opgedoken. Het gaat om 'De Kruisiging van Christus'. Het werk maakt deel uit van de kruisweg die in de Sint-Martinuskerk van Drongen-Baarle hangt. Jarenlang was het spoorloos, gisteren dook het op tijdens een veiling in Gent. De koper belooft dat het binnenkort terug in de kerk te zien zal zijn.

De kruisweg die in de Sint-Martinuskerk in de Gentse deelgemeente Drongen-Baarle hangt is al jaren onvolledig. Eén van de dertien staties verdween er en werd er vervangen door een replica. Het gaat om een werk van Evarist De Buck, één van de schilders van de befaamde 'School van Latem'. Het schilderij 'De Kruisiging van Christus' verdween jaren geleden en dook nu plots opnieuw op tijdens een veiling in Gent. Het werk is er verkocht aan een anonieme koper. Hij beloofde dat het werk de andere 12 staties binnenkort zal vervoegen in de Sint-Martinuskerk. 

Mysterie zoals bij 'De Rechtvaardige Rechters'

Jarenlang ging iedereen ervan uit dat het schilderij voorgoed verdwenen was. "Er gingen allerlei mysterieuze verhalen de ronde.", vertelt veilingmeester Henk Dekeyser. "Uiteindelijk dook het schilderij op zoals wel vaker gebeurt... bij een verhuis." Hoe het schilderij het de voorbije jaren vergaan is en waar het al die tijd heeft gehangen of gelegen zullen we waarschijnlijk nooit weten. 

Belangrijk werk 

Veilingmeester Henk Dekeyser benadrukt het belang van de vondst. "Het is één van de absolute topwerken uit de Vlaamse religieuze kunst. Die is wat minder populair bij het grote publiek." Op de veiling bracht het schilderij zo'n 4000 euro op. 

 

Meest gelezen