chokchaipoo - Fotolia

Vliegen teisteren inwoners Laarne

De inwoners van Laarne hebben al enkele weken last van een vliegenplaag. De boosdoener is afvalverwerkingsbedrijf Audenaert. Daar bleef afval lange tijd buiten liggen wat enorm veel vliegen aantrok. Audenaert kon het afval niet op tijd afvoeren door problemen bij verbrandingsovens. Intussen is er wel een loods waar het afval binnen kan liggen. Dat volstaat niet voor de gemeente Laarne, ze vraagt een tussekomst van de provincie.

Al enkele weken hebben de inwoners van Laarne last van een vliegenplaag. De vliegen zouden van het afvalverwerkingsbedrijf Audenaert komen. Het bedrijf verzamelt afval van parkeerterreinen, dat nadien wordt afgevoerd, bijvoorbeeld naar verbrandingsovens. Maar de afgelopen weken heeft het bedrijf meer afval verzameld dan het kon wegbrengen. Een deel van dat afval bleef buiten liggen en ook in een loods waarvan de poort kapot was. Gevolg: overal vliegen. De gemeente Laarne trommelde de milieu-inspectie op en die stelde al drie PV's op. De gemeente Laarne én de inwoners zijn de vliegen meer dan beu. "Begrijpelijk", zegt zaakvoerster Vanessa Deprez, "ook wij ondervinden hinder". Ondertussen is de poort wel gemaakt en zo heeft het bedrijf naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor het grootste deel van de last.

We hebben normaal gezien een zilveren auto, maar sinds de vliegenplaag is hij helemaal zwart.

Annie, inwoner van Laarne

Toch zijn de buren er nog steeds niet over te spreken. Buurvrouw Annie, die vlak bij het bedrijf woont, vertelt dat haar zilveren auto helemaal zwart zag van de vliegen. Met duizenden zaten ze rond hun huis, en de vliegenmepper is een vast onderdeel geworden van de eettafel. Ook buurman Steven getuigt over de ernst van de situatie. Zijn vliegenval voor 20.000 vliegen zat op één week tijd volledig vol.

De klachten van inwoners beperkten zich in het begin tot de omliggende straten, maar het aantal mensen dat last heeft van de vliegenplaag is al sterk opgelopen. Zo komen de klachten ondertussen zelfs uit Wetteren en Merelbeke, vertelt burgemeester Ignace De Baerdemaeker.

Op een event afgelopen weekend moest ik met de ene hand vliegen wegkloppen, met de andere mijn koude schotel nuttigen. 

Ignace De Baerdemaeker, burgemeester van Laarne

Bevoegdheid van de provincie

Hoewel de poort ondertussen gemaakt is, moeten er nog verdere stappen ondernomen worden, zegt de burgemeester, maar daar is hij zelf niet voor bevoegd. Audenaert is namelijk een bedrijf uit "klasse 1", wat betekent dat het onder de bevoegdheid van de provincie valt. Het stadsbestuur van Laarne kan enkel druk uitoefenen op het bedrijf, maar echte acties moeten dus van hoger komen. Ondertussen zijn er wel al drie processen verbaal opgemaakt, waardoor de burgemeester hoopt dat de provincie snel in actie zal schieten.

Hoewel de inwoners vinden dat de plaag de laatste tijd wat afneemt, is het einde nog niet helemaal in zicht. Het bedrijf krijgt het almaar moeilijker om afval af te voeren, onder meer omdat één belangrijke verbrandingsoven tijdens de maand juni sluit. Audenaert zal dus zelf op zoek moeten gaan naar verdere oplossingen. 

Meest gelezen