Vluchtelingen leren al zingend Nederlands

"Ik kan nog niet goed Nederlands praten, maar elke keer als ik zing dan leer ik weer wat woorden bij. Ik ben heel gelukkig dat ik dit kan doen," zegt Adriana uit Roemenië. Ze maakt deel uit van het Genkse regenboogkoor.

Dat regenboogkoor ontstond drie jaar geleden naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag. Het koor is een mix van "oude" en "nieuwe" Genkenaren en telt zo'n 25 vaste zangers.

"Bij ons is iedereen welkom," zegt begeleidster Greet Wielemans. "Muziek is het perfecte bindmiddel. Mensen komen hier koffie drinken en leren mekaar liedjes uit hun thuisland aan. Iedereen kan zingen en al zingend leer je ook makkelijker een nieuwe taal."

Het leven van vluchtelingen is bij aankomst in ons land vaak nog erg onzeker en daarom is er veel verloop in het koor. "Sommige komen maar een paar keer meezingen en verhuizen dan al weer naar een nieuwe plek. Maar dat is geen probleem," zegt Greet.

Impact

Ze is zelf verbaasd over de impact van het koor. "Je ziet hier ongelooflijk mooie vriendschappen ontstaan. En we hebben ook al met fijne professionele muzikanten mogen samenwerken. Onder meer met Jean Bosco Safari."

Het voorbije jaar zijn de mensen van het regenboogkoor ook gefilmd. Vanavond gaat die documentaire in première in C-Mine in Genk om 19 u, in aanwezigheid van onder meer Jean Bosco Safari. 

 

 

 

Meest gelezen