AFP or licensors

Vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd op duurste kunstveilingen

Van de 100 best verkopende kunstenaars wereldwijd waren er vorig jaar maar 13 vrouwen.

In 2017 werd voor 3, 5 miljard dollar kunst geveild; werk van vrouwelijke kunstenaars vertegenwoordigt amper 7,4% daarvan. BBC heeft de cijfers verzameld. De grootste verkoop was die van “Salvator Mundi” van Leonardo Da Vinci. Daarna volgden Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Cy Twombly en Roy Lichtenstein.

De best verkopende vrouwelijke kunstenaar staat op de 13e plaats: de Japanse 89-jarige Yayoi Kusama, bekend van haar polkadot art, of stipjeskunst. Zij is de enige nog levende vrouw in de top-50. Op veilingen ging werk van haar onder de hamer voor alles samen 65,6 miljoen dollar.  In ons land was haar werk onder meer te zien in Wiels in Brussel en Museum Dr. Guislain in Gent. 

Daarna volgt Louise Bourgeois (1911-2010), van wie een grote bronzen spin ooit boven het graf van James Ensor stond in Oostende, tijdens een vorige editie van Beaufort. Bourgeois' werk werd geveild voor 36,8 miljoen dollar.

BELGA

Andere vrouwelijke artiesten die het goed deden op veilingen waren twee Amerikaanse schilderessen: de abstracte Joan Mitchell en de minimalistische Agnes Martin en ook de Britse beeldhouwster Dame Barbara Hepworth.

Kentering?

De ondervertegenwoordiging van vrouwen op grote kunstveilingen heeft ermee te maken dat de kunstwereld op alle niveaus door mannen wordt gedomineerd, en dat al eeuwen lang, zeggen experts. Maar er is misschien wel verandering op til, met stilaan meer directrices van musea en galleries en ook meer vrouwelijke verzamelaars en mecenassen. Maar het zal nog een tijd duren voor dat merkbaar is op veilingen.  Een recente studie wijst op twee grote struikelblokken voor vrouwelijke kunstenaars, met name het begin van hun carrière en het doorstoten tot de hoogste regionen en de belangrijkste internationale veilingen. 

In ons land was er recent wat stennis over de Belgian Art Prize. Vier mannelijke genomineerden lieten zich van de lijst schrappen, omdat er geen vrouwen geselecteerd waren.

Meest gelezen