Videospeler inladen...

ZOO Planckendael in rouw: jonge olifant Qiyo sterft onverwacht

In ZOO Planckendael is afgelopen nacht de Aziatische olifant Qiyo gestorven. Het dier, dochter van Phyo Phyo en zus van Kai Mook, is net geen 3 jaar oud geworden.

Het was de verzorgers gisteren opgevallen dat Qiyo niet in haar normale doen was. Het olifantje was loom en had geen eetlust. Omdat haar vreemde gedrag aanhield, werd de dierenarts erbij geroepen. Maar die kon geen oorzaak vinden voor haar lusteloosheid en kon alleen maar vaststellen dat haar vitale functies in orde waren. De verzorgers besloten dan maar om tijdens de nacht bij Qiyo te waken. Om 5u30 ging haar toestand plots achteruit en kon ze niet meer opstaan. Om 6 uur is ze uiteindelijk gestorven.  

Olifantenherpes

Waaraan Qiyo gestorven is, is voorlopig nog niet duidelijk. Er zijn alvast weefselstalen genomen die in het Verenigd Koninkrijk door specialisten verder onderzocht zullen worden. In Planckendael denken ze intussen dat Qiyo mogelijk geveld is door olifantenherpes. Dat is een virus dat bij alle olifanten slapend aanwezig is en waar jonge olifanten tussen 2 en 8 jaar extra gevoelig voor zijn. Olifantenherpes kan plots toeslaan waardoor dieren onverwacht en op korte tijd sterven. Ook in andere dierentuinen zijn er al olifanten aan het virus gestorven. Er bestaat geen vaccin tegen, al  wordt daar onder meer aan de Universiteit van Gent wel naar gezocht. 

Bij de dierenverzorgers van ZOO Planckendael komt de dood van Qiyo hard aan. Ook minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts voelt zich getroffen. Hij was peter van Qiyo.

Bekijk hieronder het rouwfilmpje dat ZOO Planckendael heeft gemaakt.

Meest gelezen