© Josep Curto - creative.belgaimage.be

Week van de Amateurkunsten verdwijnt

Na 23 jaar houdt de Week van de Amateurkunsten ermee op; lokaal artistiek talent kan het hele jaar floreren onder de noemer #poweredbywak.

Naar schatting twee miljoen amateurkunstenaars tellen Vlaanderen en Brussel. Die lieten het beste van zichzelf zien op de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten, en dat al 23 jaar lang -  de laatste keer van 27 april tot en met 6 mei - telkens met een thema. “Vooral op lokaal vlak bracht het heel wat volk op de been en werd de  passie en de goesting waarmee kunst wordt beoefend, gedeeld met een ruim publiek,” zegt het Forum voor Amateurkunsten, dat de WAK organiseerde. 

“Nu is het doel bereikt, het idee is op,” vindt Benedikte De Vos van het Forum. Directeur Lien Verwaeren verwacht geen problemen bij de amateurkunstorganisaties. Veel steden en gemeenten gaan gewoon door met hun inspanningen voor de lokale kunst. 

#poweredbywak

De tijden zijn veranderd, onder meer door sociale media. Gemeenten kregen cultuurcoördinatoren en lokale initiatieven floreren onder een eigen naam, ook los van de Week van de Amateurkunsten. De WAK is dus niet meer, maar de de website blijft wel lokale initiatieven bundelen onder de noemer #poweredbywak, 365 dagen per jaar. 

Het Forum voor Amateurkunsten gaat overigens ook een nieuwe toekomst tegemoet en wil de krachten bundelen met andere organisaties. Gesprekken daarover zijn aan de gang. Het blijft wel de bedoeling om lokale overheden aan te sporen om amateurkunst in de kijker te zetten.

Meest gelezen