WHO "voorzichtig positief" na uitbraak ebola in Congo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat bijna alle mensen die een direct risico lopen door de ebola-uitbraak in de Congolese grootstad Mbandaka gevaccineerd zijn tegen de ziekte. De WHO is dan ook "voorzichtig positief" over de situatie in het noorden van Congo.

"Meer dan 400 mensen die in contact zijn gekomen met ebola werden gevaccineerd. Deze groep vertegenwoordigt 90 procent van alle mensen die als risico worden beschouwd", zei WHO-directeur voor noodinterventies Peter Salama.

"We mogen niet besluiten dat we de stad Mbandaka volledig hebben beschermd, maar we kunnen wel melden dat er tot nu toe geen explosieve toename van besmettingen is opgetreden, dus dat is een positief teken en een positieve ontwikkeling," zei Salama nog. "We hebben redenen om voorzichtig positief te zijn."

Volgens Salama werden er tot nu 54 verdachte gevallen gemeld en zijn 25 mensen gestorven. In 35 gevallen werd het virus aangetoond. De meeste gevallen werden in de regio's Bikoro en Iboko, in het noordwesten van het land gemeld.

We kunnen wel melden dat er tot nu toe geen explosieve toename van besmettingen is opgetreden, dat is een positief teken en een positieve ontwikkeling

Peter Salama

Volgens Salama werden er tot nu 54 verdachte gevallen gemeld en zijn 25 mensen gestorven. In 35 gevallen werd het virus aangetoond. De meeste gevallen werden in de regio's Bikoro en Iboko, in het noordwesten van het land gemeld.

Grootste uitbraak sinds 2013

De WHO wil in Congo vijf experimentele geneesmiddelen voor de behandeling van ebola-patiënten testen. Het ministerie van Gezondheid werkt aan vergunningsprocedures, zei Salama, maar wacht nog op toestemming van de regering.

Dit is de grootste ebola-uitbraak volgens Salama sinds de enorme uitbraak die plaatsvond tussen 2013 en 2016, en zijn hoogtepunt bereikte in 2014. Bij die uitbraak stierven meer dan 11.300 mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia. 

Meest gelezen