Videospeler inladen...

"Roseanne" afgevoerd: "Het label krijgen van racist op basis van 1 tweet. Daar heb ik meer spijt van"

De Amerikaanse zender ABC stopt met de populaire show van Roseanne Barr. Zij schreef een beledigend Twitterbericht aan het adres van Valerie Jarrett, een Afro-Amerikaanse vroegere medewerkster van oud-president Obama. “Als de moslimbroederschap en de Apenplaneet een baby hadden, krijg je Valerie Jarrett”, tweette Barr.

Het racistische en anti-islamitische bericht lokte een massa negatieve reacties uit. De TV-zender ABC schrapt haar sitcom "Roseanne", de best bekeken show in de VS, met tot 18 miljoen kijkers per aflevering. "Het Twitterbericht van Roseanne is weerzinwekkend, walgelijk en in strijd met onze waarden, en daarom wordt haar show afgevoerd," meldt ABC.

De samenwerking met Roseanne Barr is intussen ook beëindigd door haar impresariaat ICM Partners. Eerst deed ze de tweet af als een grapje, daarna verwijderde ze hem van haar account en excuseerde zich. Het was niet Barrs eerste uitschuiver op Twitter, waar ze geregeld scheldtirades afstak, onder meer tegen de dochter van Bill en Hillary Clinton.

Barr kondigde ook aan dat ze Twitter ging verlaten, maar ze heeft zich bedacht en is opnieuw begonnen met tweeten én het retweeten van steunbetuigingen en kritiek. Barr neemt de schuld volledig op zich, biedt opnieuw haar verontschuldigingen aan en snapt de beslissing van ABC. "Ik ben het beu om meer aangevallen te worden dan komieken die al ergers gezegd hebben", klinkt het voorts. "Mijn show verliezen is niets in vergelijking tot het label krijgen van een racist op basis van één tweet. Daar heb ik meer spijt van." 

"Roseanne"?

Roseanne Bar speelde in de jaren 90 in de sitcom “Roseanne”.  Die werd toen ook op de Nederlandse televisie uitgezonden. Onlangs is de reeks herbegonnen, mét groot succes. Barr speelt er een gewone vrouw, die fan is van president Trump. Ook in het echte leven outte ze zich als voorstander van Donald Trump. Enkele jaren geleden was ze nog actief bij groene en linkse politieke formaties.

"Roseanne" vroeger met een gastrol voor George Clooney (links).
Courtesy Everett Collection

Meest gelezen