Belga

Anne Teresa De Keersmaeker dit najaar in Parijs met 10 voorstellingen

In Parijs zijn dit najaar tien voorstellingen van de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker te zien. Van september tot en met december zijn er in Parijs en omgeving in totaal meer dan 60 vertoningen van haar werk. "Fase" zal ze voor het eerst niet zelf dansen. 

"Portrait Anne Teresa De Keersmaeker" van het Festival d'Automne in Parijs loopt van september tot december en omvat zowel nieuw werk als repertoire, meer specifiek: "Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten" (Parijse première), "Vortex temporum", "Zeitigung", "Rosas danst Rosas", "Rain (live)", "A love supreme", "Verklärte Nacht" en "Achterland".

Ook de herneming van "Fase" (1982) gaat in Parijs in première. Opmerkelijk hierbij is dat de choreografe de voorstelling, die ze altijd zelf heeft gedanst, voor de eerste keer in 36 jaar aan twee nieuwe danseressen doorgeeft. 

Daarnaast wordt de voorstelling "Quartett," een samenwerking met tg Stan uit 1999 op een tekst van Heiner Müller, voor de allereerste keer hernomen. Voor de voorstellingen "A love supreme" en "Rosas danst Rosas" wordt een mini-tournee georganiseerd langs een tiental theaters in de regio Ile-de-France.

Op 23 september plant het Festival een "Slow walk" met Anne Teresa De Keersmaeker, Rosas en P.A.R.T.S., in navolging van de Brusselse Slow Walk in 2016 (foto bovenaan en video hieronder). Bij deze versie zullen vijf groepen een traject van 1,2 kilometer aan een extreem vertraagd tempo afleggen om samen te komen voor het stadhuis van Parijs.

Meest gelezen