Assad erkent onafhankelijkheid Abchazië en Zuid-Ossetië, Georgië verbreekt banden met Syrië

Tussen het Assad-regime in Syrië en de Kaukasische republiek Georgië dreigt een diplomatieke crisis nadat Damascus eerder de onafhankelijkheid van de deelrepublieken Abchazië en Zuid-Ossetië heeft erkend. In het centrum van dat alles liggen Russische belangen.

Het is ongetwijfeld een beloning van de Syrische president Bashar al-Assad voor zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het is door de Russische interventie in de Syrische burgeroorlog dat Assad nog aan de macht is.

Assad erkent nu Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten en zal daar diplomatieke betrekkingen mee aanknopen. Dat zijn twee deelrepublieken van de Kaukasische republiek Georgië die zich in de jaren 90 met geweld hebben afgescheiden, zij het met Russische steun. Nadat Georgië in 2008 probeerde om Zuid-Ossetië opnieuw in te lijven, leidde dat tot een oorlog met Rusland en riepen de twee deelrepublieken hun onafhankelijkheid uit.

Dat wordt internationaal enkel erkend door Rusland zelf en door landen die nauw aanleunen bij Moskou zoals Venezuela en Nicaragua, maar ook de eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan.

Georgië heeft meteen gereageerd en zet de procedure in werking om de diplomatieke relaties met het Assad-regime in Damascus te verbreken.

Meest gelezen