Videospeler inladen...

Bliksem afgelopen nacht drie keer ingeslagen in West-Vlaanderen

In het zuiden van de provincie West-Vlaanderen is de voorbije nacht drie keer de bliksem ingeslagen. Dat gebeurde in Dadizele, Ingooigem en Bellegem. De voorbije nacht heeft vooral het westen van ons land te maken gekregen met een felle onweerszone.

In Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk, is een een schuur langs de Doornikserijksweg in de vlammen opgegaan na de blikseminslag. In Ingooigem, een deelgemeente van Anzegem, drong de bliksem een woning langs de Ingooigemstraat binnen, met wat schade aan de topgevel tot gevolg. Mogelijk is er in de woning ook schade aan het elektriciteitsnet. In Dadizele is de bliksem ingeslagen op een woning in de Guido Gezellelaan. Er is geen brand ontstaan, maar enkele stopcontacten zijn uit de muur gerukt, met schade aan elektrische apparaten tot gevolg.

"Toen de bliksem pas was ingeslagen, wisten we nog niet dat het bij ons thuis was. Maar mijn moeder was wakker geworden, en had gemerkt dat haar wekkerradio het niet meer deed", vertelt  Yentl Messiaen (17) uit Dadizele. "We zijn samen op de benedenverdieping gaan kijken wat er gebeurd was. En daar hebben we gezien dat de plaatjes van de elektriciteit van de muur geslagen waren en erom heen rook hing in ons huis."

Blikseminslagen in ons land zijn niet zo uitzonderlijk.  "Elke vierkante kilometer in ons land wordt gemiddeld iets vaker dan eens om de twee jaar getroffen", zo tweet weerman Frank Deboosere.

20 oproepen bij de brandweer

De brandweerzones Fluvia en Westhoek hebben in totaal een twintigtal oproepen te verwerken gekregen na het onweer. Het ging om meldingen van wateroverlast en de blikseminslagen, vooral in het zuiden van de provincie. Het onweer is van daaruit verder getrokken richting de kust. De brandweer heeft her en der wat water moeten wegpompen.

In het zuiden van ons land, in de regio van Doornik, is de brandweer vanaf 3 uur verschillende keren uitrukken vanwege de hevige regen. In enkele dorpen zijn er modderstromen ontstaan, en verschillende woningen en kelders zijn ondergelopen.  

"Kans op fel onweer met alles erop en eraan"

Videospeler inladen...

Meest gelezen