Blokker draait recordverlies

Blokker Holding, de holding boven de gelijknamige winkelketen, heeft vorig jaar een nettoverlies van 344 miljoen euro geleden. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2016, meldt de Nederlandse holding. Het gaat om het grootste verlies ooit. Ook dit jaar worden nog rode cijfers verwacht.

Blokker Holding is bezig met een ingrijpende herstructurering. Ze besliste zich te concentreren op één winkelformule, Blokker. Merken als Xenos en Intertoys (Bart Smit) werden al verkocht, en onder meer Maxi Toys moet nog de deur uit.

 De reorganisatie en een reeks herstructureringen leidden tot hoge kosten. Zo is 154 miljoen euro van het verlies te wijten aan eenmalige herstructureringskosten. Voorts deden ook afboekingen en tegenvallende prestaties bij alle winkelformules een duit in het zakje.

Meer bezoekers

 De omzet daalde van bijna 2 miljard euro naar circa 1,6 miljard euro. Dat is het gevolg van het wegvallen van de verkochte ketens en winkelsluitingen. In België bijvoorbeeld werd midden vorig jaar een akkoord bereikt om 63 van de 190 Blokker-filialen te sluiten, waardoor 279 van de ruim 900 banen verloren gaan.

De holding benadrukt dat bij Blokker in Nederland in het laatste kwartaal "de eerste positieve gevolgen van de nieuwe strategie zichtbaar werden". Zo nam onder meer het bezoek aan de winkels toe. Ze verwacht dat die trend zich zal doorzetten, maar voor 2018 zal er waarschijnlijk nog een nettoverlies zijn .

Meest gelezen