Videospeler inladen...

Dader schietpartij Luik genoemd in twee dossiers staatsveiligheid

De dader van de schietpartij in Luik staat vermeld in twee rapporten van de staatsveiligheid en in één informatierapport van de politie. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bevestigd op een persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Hij meldde ook dat het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (OCAD) heeft geadviseerd om het dreigingsniveau voor ons land op 2 te houden. 

"Ik wil zeer genuanceerd en zeer voorzichtig zijn omdat we moeten wachten op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, dat meer duidelijkheid moet geven", zegt Michel. "Ik kan wel op basis van onze informatie bevestigen dat de naam van de dader voorkomt in twee rapporten van de staatsveiligheid en één informatierapport van de politie." Hij voegt er echter ook aan toe dat uit niets blijkt "dat daaraan een kwalificatie moet worden verbonden".

Toch zijn er indicaties dat het om een terreurdaad kan gaan, maar volgens Michel heeft dat in de eerste plaats te maken met de manier waarop de dader is te werk gegaan. "Misschien gaat het om terrorisme, maar het onderzoek moet dat uitwijzen."

De premier maakte ook bekend dat het OCAD, dat de terreurdreiging in ons land analyseert, adviseert om het terreurniveau in ons land op 2 te houden. Maar hij benadrukt dat we alert moeten blijven. "Dat betekent ook dat iedereen koelbloedig moet blijven om de nodige beslissingen te kunnen nemen", aldus de premier, die zo de rangen in zijn regering wil sluiten.

Hij wijst er nog op dat de tragische gebeurtenissen in Luik geen geïsoleerd geval zijn. In 2017 waren er op Europese bodem 20 daden die als terroristisch kunnen worden bestempeld, zegt hij nog.

VIDEO: Bart Verhulst: "Dreigingsniveau kan op  blijven"

Videospeler inladen...

Meest gelezen