Videospeler inladen...

Was dader van schietpartij geradicaliseerd? Volgens Geens is dat geen duidelijk geval 

De dader van de schietpartij in Luik had de gevangenis verlaten met een penitantiair verlof. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd aan het begin van de Nationale Veiligheidsraad. Op de vraag of de dader geradicaliseerd was, antwoordt Geens dat het niet om een "clear cut geval" gaat.

"Hij heeft de gevangenis verlaten met een penitentiair verlof van twee dagen. Dat is iets anders dan een uitgaansvergunning", zegt Koen Geens. "Het was zijn 14e penitentiair verlof en hij had al 11 keer een uitgaansvergunning gekregen." Zoiets is volgens de minister van Justitie niet ongewoon. "Als iets 13 keer goed gaat en iets 11 keer goed gaat, dan gaat het normaal de 14e keer niet verkeerd."

Hij zat sinds 2003 onafgebroken als multirecidivist in de gevangenis

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Nog volgens Geens zou de man in 2020 sowieso vrijkomen omdat hij dan zijn straf zou hebben uitgezeten. "Hij had nog altijd geen voorlopige invrijheidsstelling gekregen." Nochtans was de man geen doetje. "Hij zat sinds 2003 onafgebroken als multirecidivist in de gevangenis", aldus Geens. "Men heeft het nodig gevonden om hem penitentiaire verloven en uitgaansvergunningen te geven om hem voor te bereiden op zijn definitieve invrijheidsstelling, die er hoe dan ook in 2020 zou gekomen zijn." 

Of er fouten zijn gemaakt, daarover wil Geens zich niet uitspreken, maar hij wijst erop dat er in het gevangeniswezen altijd risico's zijn. Ook over een mogelijke radicalisering van de dader houdt de minister zich op de vlakte. "Op dit ogenblik is daar heel weing consistents over te zeggen", zegt hij. "In elk geval is het geen clear cut geval, integendeel. "Dat betekent dat het zeker niet iemand is die evident in aanmerking komt voor de kwalificatie radicalisering."

Meest gelezen