AP

Documentaire over aanslagen in Parijs vanaf vandaag op Netflix

Vanaf vandaag is op Netflix "13 novembre: Fluctuat nec mergitur" te zien, een driedelige documentaire reeks over de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. De broers Jules en Gédéon Naudet regisseerden de reeks. Zij kregen eerder al veel lof voor hun documentaire "9/11".

Op 13 november 2015, nog geen jaar na de aanslag op Charlie Hebdo, werd Parijs opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen. In concertzaal Bataclan, waar die avond een optreden van Eagles of Death Metal plaatsvond, stierven 89 mensen. Ook op andere locaties in de stad vielen er slachtoffers. In totaal waren er 129 dodelijke slachtoffers te betreuren. Honderden mensen raakten gewond. 

Herbekijk hier "Het Journaal Extra" van zaterdagochtend 14 november 2015: 

Videospeler inladen...

In de documentaire komen verschillende getuigen aan het woord. Voor velen onder hen is het de eerste keer dat ze voor het brede publiek getuigen over wat er die avond gebeurd is. In de reeks wordt eerst de chronologie van de avond in kaart gebracht. Daarna komen de getuigenissen aan bod. Ook de toenmalige Franse president François Hollande en burgemeester van Parijs Anne Hildalgo werden geïnterviewd. 

"Ongelofelijke verhalen van overlevingsdrang en hoop"

De broers Naudet maakten eerder al een fel gelauwerde documentaire over de aanslag op de Twin Towers in New York "9/11". Daarvoor hadden ze uniek  beeldmateriaal ter beschikking omdat ze toevallig een leerling-brandweerman in Manhattan aan het volgen waren.  Voor dit project wilden ze echter zo weinig mogelijk beeldmateriaal van de avond zelf gebruiken. De getuigenissen primeren. 

De ondertitel van de documentaire "Fluctuat nec mergitur" ((heen en weer geslingerd door de golven, maar niet gezonken) verwijst naar het devies motto dat op het wapenschild van de stad Parijs staat.  "Tijdens zo'n traumatische ervaring zie je het slechtste waartoe de mensheid in staat is, maar ook het mooiste", zeggen de broers. "Je ziet mensen die elkaar helpen en blijk geven van moed. Het is een privilege om deze ongelofelijke verhalen van overlevingsdrang en hoop te vertellen." 

Bekijk hier de trailer van de reeks: 

Meest gelezen