Economen vrezen onzekere politieke situatie in Italië: "Risico's zijn veel groter dan bij Griekse crisis"

De Europese beurzen kleuren rood nu de politieke situatie in Italië erg onzeker is. De regeringsvorming is er mislukt en die onzekerheid breidt zich uit naar de andere landen. Economen vrezen de gevolgen: "de risico's zijn veel groter dan tijdens de Griekse crisis".

In Italië is een politieke en institutionele crisis losgebarsten nadat de regeringsvorming is vastgelopen. En die crisis veroorzaakt onrust op de Europese beurzen. "Het was vanmorgen een bloedbad op de beurzen",  vertelt Peter Vanden Houte, hoofd studiedienst bij ING België. "De euro ging onderuit, de rente is flink gestegen. En er is niet direct hoop dat de situatie snel gaat veranderen in Italië."

Het grote verschil met de Griekse crisis is dat Griekenland toen was afgesloten van de financiële markten. Nu is alles met elkaar verbonden

Peter Vanden Houte, hoofd studiedienst ING

Een euro onder druk, stijgende rentes, dat doet denken aan de Griekse crisis. "Het grote verschil is dat Griekenland toen grotendeels was afgesloten van de financiële markten. Alle linken met andere Europese landen waren doorgeknipt. Italië is de 3e grootste Europese economie. Dat maakt het Italiaanse probleem veel groter. Als Italië de euro zou verlaten, wordt hun schuld omgezet naar lira, de oude Italiaanse munt. Maar die zal onmiddellijk kelderen. Gevolg: alle banken, verzekeringen, pensioenfondsen die Italiaanse papieren of aandelen hebben zullen fikse verliezen lijden", analyseert Vanden Houte. "En alles is met elkaar verbonden. Een bank die geen Italiaanse obligaties heeft maar wel kredieten heeft toegekend aan een andere instelling die daar actief is, loopt indirect een risico."

Dit is erger dan de Griekse crisis. Griekenland had Europa nodig, Italië niet

Geert Gielens, hoofdeconoom Belfius

"De rente van Italiaanse staaatspapier is gestegen. Maar ook in Spanje en Portugal stijgt de rente. Belggers vluchten naar het veilige Duitsland. De emotie neemt het over van de ratio" vertelt Eric Joly, hoofdeconoom bij APN Amro in De Wereld Vandaag. "De euroconstructie kan onder druk komen te staan", besluit ook Geert Gielens, hoofdeconoom bij Belfius. "Griekenland had de Europese hulp nodig. Het land was economisch dood en kon nergens nog geld ophalen. Italië kan dat wel. Staatsobligaties worden nog steeds redelijk vlot geplaatst."

Komt het dan nog goed met Italië? Zowel Vanden Houte als Gielens zijn voorzichtig positief. "Uit de euro stappen zal de Italiaanse kiezers afschrikken", voorspelt Vanden Houte. "Maar de discussie zal wel  op het scherp van de snee zijn." "Het verschil met Griekenland is dat er een hele groep Italianen zich realiseert hoe belangrijk de euro is" aldus Gielens. "En Italië profiteert voorlopig mee van de lage Europese rente. Als dat niet meer kan, zal het land heel snel in de problemen komen. Maar vraag blijft: wat gaan de andere andere landen doen als Italië zich niet meer aan de Europese regels gaat houden?"

Meest gelezen