Gent bouwt grootste skatepark van België aan Blaarmeersen

Het grootste skatepark van België komt binnenkort aan de Gentse Blaarmeersen. Het zal een oppervlakte hebben van ruim 4.000 vierkante meter, iets kleiner dan een voetbalveld. Skaters zullen er vanaf de zomer van 2019 hun kunstjes kunnen oefenen en tonen.

Op de vraag of hij de 'kickflip' of de 'nosecrap' kent, schiet de Gentse schepen van sport Resul Tapmaz (SP.A) luid in een lach. "Ik heb me de laatste jaren meer verdiept in de skatewereld, maar de skatetaal? Nee, die ben ik nog niet machtig," lacht hij.

Met 'de laatste jaren' doelt hij op het plan dat al meer dan 10 jaar leeft in Gent om een skatepark te bouwen. De skaters zelf zijn al 15 jaar vragende partij en zien volgende zomer hun droom in vervulling gaan. Gent krijgt aan de Blaarmeersen het grootste skatepark van België. Met z'n ruim 4.000 vierkante meter zal het ook in de top 10 van de grootste van Europa komen.

Outdoor 

De bouw start deze zomer en moet af zijn tegen de zomer van 2019. Het nieuwe outdoorskatepark verrijst tussen het Huis van de Sport en de Topsporthal Vlaanderen aan de Blaarmeersen en zal plaats bieden aan verschillende disciplines: skaten, andere rollersporten, free running, bmx'en...

Het park zal opgedeeld worden in verschillende zones die zich elk toespitsen op een van die specifieke skatedisciplines. Zo zal er een plaza zijn, twee street zones, een kiddy area voor beginnende skatertjes en de bowl. 

Daarnaast wordt er een zone ingericht voor free running en zullen er twee toegangspleinen zijn die het complex ontsluiten. Er komt ook een open zone die gespaard moet blijven voor een eventueel toekomstige indoor skatehal. "Maar dat is nu nog niet aan de orde. We focussen nu eerst op de 4000 vierkante meter outdoor," legt schepen Tapmaz uit, "Daar zullen overdekte plekken bij zijn met allerlei faciliteiten zoals bijvoorbeeld ook toiletten."

 

Inspraak

Het skatepark wordt volgens de stad geen mastodont, maar vooral een gebruiksvriendelijke plek voor skaters. "Het gaat om een doordachte oefening waarbij alle skategemeenschappen een plek zullen vinden," zegt Tapmaz.

Om het volledig naar hun zin te maken, is er heel wat inspraak geweest met de skaters. Een Amsterdams bureau heeft het inspraaktraject begeleid. "Al de skaters hebben hun mening gezegd en daar is grotendeels rekening mee gehouden. We hebben getracht om een zeer breed draagvlak te creëren."

Te duur?

Bij de eerste plannen voor het skatepark was er sprake van een investering van 600.000 euro. Enkele jaren later gaat het om een het drievoud: 1,8 miljoen euro. Schepen Tapmaz ziet er geen graten in: "Ik vind dat terecht. Die jongeren wachten al 15 jaar op hun plek en we hebben daarom met volle overtuiging 1,8 miljoen geïnvesteerd. We vinden het namelijk heel belangrijk dat die jongeren verbroederen. Skaten zorgt voor de sociale cohesie bij jongeren."

Aangezien het skatepark bij de grootste van Europa zal horen, hoopt de stad ook veel buitenlandse skaters aan te trekken, die misschien wel hun kunstjes komen tonen in Gent. De stad denkt zelfs al een stap verder. "Ik hoop dat we volgende zomer het grootste skatefestival van Europa kunnen organiseren in Gent", droomt schepen Tapmaz. En dromen mag altijd, zeker in tijden van verkiezingen.

Meest gelezen