Parket onderzoekt aanval op homokoppel in Schaarbeek: "Mogelijk niet meer dan burenruzie"

Jeroen DC en zijn vriend zijn gisteren het slachtoffer geworden van homofoob geweld in hun eigen straat in Schaarbeek. "Het waren vooral mijn Turkse onderburen", schrijft Jeroen op Facebook. Ze hebben intussen een klacht ingediend bij de politie. Het Brusselse parket heeft een vooronderzoek geopend voor slagen en verwondingen. Aan VRT NWS vertelt Jeroen dat hij zich niet meer veilig voelt in zijn eigen huis.

Volgens de Facebookpost van het slachtoffer is het niet de eerste keer dat hij geconfronteerd wordt met agressie tegen homo's maar was het ditmaal een stuk erger. "Het was fysiek, het was publiek voor de hele straat, het was beschamend, pijnlijk, frustrerend, en vooral het waren mijn Turkse onderburen", schrijft de man.

"Oudste broer, jongste broer, papa en ja, zelfs mama, die hun zonen aan het opjutten waren om ons nog net een beetje harder te slaan dan de seconde ervoor. Het eerste deel van de aftuiging stond ik er helemaal alleen voor. Tientallen toeschouwers... Ik schreeuwde om hulp, zonder zelf fysiek te worden."

Oudste broer, jongste broer, papa en ja, zelfs mama, die hun zonen aan het opjutten waren om ons nog net een beetje harder te slaan dan de seconde ervoor

Een handvol toeschouwers kwam tussenbeide maar het bleef homofobe beledigingen regenen, aldus de man in zijn Facebookpost. Toen zijn vriend kwam helpen, werd ook die het doelwit van de agressie: "Hij ondergaat dezelfde agressie, woordelijk en lijfelijk. Een groepje van zes achtervolgt hem in de straten, gelukkig kan hij ontsnappen."

"Een toevallige voorbijganger op een fiets die het hele sensationele gebeuren gadesloeg, zegt mij dat ik maar nooit naar hier had moeten komen wonen en beter zou verhuizen. Dat zal ik dan maar doen."

Lees verder onder de Facebookpost

Aan het voorval heeft Jeroen zelf een pijnlijk kaakbeen en een blauw oog overgehouden, vertelt hij vanavond aan VRT NWS. Hij had naar eigen zeggen al langer om andere redenen een slechte relatie met de onderburen. Het is geëscaleerd sinds zijn vriend bij hem is ingetrokken zo'n maand geleden, met als hoogtepunt de fysieke agressie van gisteren. "Ik voel me nu niet meer veilig in mijn eigen huis", zegt Jeroen.

Met zijn open brief op Facebook en zijn klacht bij de politie hoopt hij vooral een discussie op gang te brengen om tolerant met elkaar te kunnen leven. Al is hij ook realistisch en beseft hij dat dit in Brussel niet evident is "gezien de culturele mix".

Brussels parket: "Mogelijk niet meer dan burenruzie"

Het Brussels parket heeft een vooronderzoek geopend voor slagen en verwondingen, bevestigt Denis Goeman van het Brussels parket. Maar hij is terughoudend om het incident te omschrijven als homofoob geweld. "De omstandigheden van de vechtpartij zijn nog niet duidelijk", klinkt het. "Zo is het nog onduidelijk of het effectief gaat om homofoob geweld of om een burenruzie die escaleerde. Verder onderzoek zal  dat moeten uitwijzen."

Debaets: "Hier gaat mijn bloed van koken"

Brussels Staatssecretaris van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) reageert op Twitter op het verhaal. "Hier gaat mijn bloed van koken", schrijft ze. "Hier moet paal en perk aan gesteld worden. Iedereen mag houden van wie hij of zij wil. Ik hoop dat het parket hier gevolg aan geeft."

Lees verder onder het Twitterbericht

Ook federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft gereageerd. "Alle idiote verwijten over homonationalisme zullen me niet tegenhouden", schrijft ze onder meer op Facebook. "Ik zal de relatie tussen de moslimcultuur en homohaat blijven aankaarten. Niet om mensen te stigmatiseren maar omdat ze bestaat."

Ze geeft ook aan dat te willen doen, "desnoods zonder de steun van de Franstalige extreem-linkse homobeweging".

Meest gelezen