Italiaanse politici reageren furieus op "stemadvies" van EU-commissaris Günther Oettinger

Alsof er in Italië nog niet genoeg problemen zijn, heeft een uitspraak van EU-commissaris voor Begroting Günther Oettinger nog olie op het vuur gegooid. Ook EU-Commissievoorzitter Juncker heeft Oettinger terechtgewezen.

In feite gaat het om een slechte weergave door een Duitse journalist. In een interview had EU-commissaris voor Begroting, de Duitser Günther Oettinger, gezegd dat hij verwacht dat de economische ontwikkelingen van de huidige crisis voor Italië "dramatisch kunnen zijn en dat die misschien een signaal zijn voor de Italiaanse kiezers om niet te stemmen voor linkse of rechtse populisten".

De journalist die het interview afnam, vertaalde de woorden van Oettinger nogal ongelukkig als volgt: "Oettinger verwacht dat de financiële markten de Italiaanse kiezers wel zullen leren hoe ze moeten stemmen".

Matteo Salvini van de extreemrechtse Lega reageerde furieus en gebruikt de uitspraak om zijn eigen boodschap kracht bij te zetten dat niet de Italiaanse kiezers, maar Europa en de financiële markten, en met name Duitsland, het voor het zeggen hebben in Italië.

Een boodschap die erg aanslaat in Italië. “Italië wordt aangevallen”, laat Salvini via sociale media weten, “maar we zullen die aanval weerstaan, we zullen nooit meer slaven zijn.” Ook de centrumlinkse en pro-Europese PDI, die nu nog de regering leidt, is boos op Oettinger. Secretaris-generaal van de PDI Maurizio Martina tweette: "Niemand moet de Italianen zeggen hoe ze moeten stemmen... men moet Italië respecteren".

Europees Commissaris Oettinger is intussen ook terechtgewezen door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Zijn woordvoerder noemde de woorden van Oettinger onverstandig. Juncker vindt dat de toekomst van Italië niet bepaald mag worden door de financiële markten en dat dat land respect verdient.

Meest gelezen