Libische fracties willen op 10 december een president en een nieuw parlement laten verkiezen

De Franse president Emmanuel Macron heeft de vier belangrijkste leiders van het verscheurde Libië kunnen inschakelen in een vredesregeling. Die vier zijn bereid om eind dit jaar verkiezingen te organiseren om een uitweg te vinden uit de chaos in hun land.

President Macron had de belangrijkste vier machthebbers bijeengebracht in het Elysée in Parijs. Daar waren ook vertegenwoordigers van de buurlanden van Libië, de Europese Unie en de Verenigde Staten en van internationale instellingen aanwezig.

De vier zouden nu bereid zijn gevonden om op 10 december van dit jaar verkiezingen te houden voor een president en een parlement. Dat zou dan een de conclusie moeten zijn van een stappenplan voor vrede dat in september verder uitgewerkt zou moeten worden.

Op dit ogenblik is Libië verscheurd en heeft het twee regeringen en twee parlementen. Daarom was het belangrijk dat zowel de internationaal erkende premier met zetel in Tripoli, Fayez al-Sarraj, als generaal Khalifa Haftar, die het oosten van het land met de stad Benghazi controleert, aanwezig waren. Ook de leiders van het parlement in Tripoli en dat in de oostelijke stad Tobruq waren aanwezig.

Dat al die kampen het eens zouden zijn over verkiezingen, wil echter nog niet zeggen dat er vrede is losgebarsten in Libië. Naast die vier zijn er ook nog tal van terreurgroepen zoals IS of gewapende regionale milities actief, die elkaar grondgebied en olierijkdommen betwisten. Sinds de val van voormalig dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 is Libië het slagveld van die gewapende groepen.

Meest gelezen