Videospeler inladen...

Herlees liveblog: dader Luik riep "Allahu Akbar" op straat, was mogelijk ook betrokken bij moord eerder vanmorgen

In Luik zijn drie dodelijke slachtoffers gevallen bij een schietpartij, twee agenten en een voorbijganger. De dader zelf is nadien geneutraliseerd door de politie. Het federaal parket heeft een terreuronderzoek geopend. De dader heet Benjamin Herman en had toestemming om de gevangenis tijdelijk te verlaten. Er zijn aanwijzingen dat Herman in de loop van vorig jaar is geradicaliseerd. Herlees hieronder de liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Einde liveblog

We sluiten de liveblog over de schietpartij in Luik hier af. U kunt alles hieronder herlezen.

Luik opent rouwregister

Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij is er meer politie aanwezig in de stad. Dat besliste burgemeester Willy Demeyer. Vanaf morgenochtend 10 uur zal er een rouwregister beschikbaar zijn en om 13 uur wordt er een minuut stilte gehouden op de Espace Tivoli. De vlaggen hangen ook halfstok in Luik.

Bijna 450 gevangenen werden begin 2018 als geradicaliseerd beschouwd

Bijna 450 gevangenen stonden begin dit jaar te boek als (mogelijk) geradicaliseerd. Dat staat te lezen in het rapport van de onderzoekscommissie naar de terroristische aanslagen van 22 maart 2016. Minister van Justitie Koen Geens verklaarde in januari in het parlement dat er op dat ogenblik 237 gedetineerden, veroordeelden, beklaagden en geïnterneerden opgevolgd werden door de Staatsveiligheid en de cel Extremisme van het gevangeniswezen. Bij ongeveer 210 andere gedetineerden stelde de Staatsveiligheid indicaties van mogelijke radicalisering vast.

Perimeter opgeheven, busverkeer verloopt weer normaal

De veiligheidsperimeter op de boulevard d'Avroy in Luik is opgeheven. Hierdoor kan het busverkeer weer normaal verlopen, bevestigt een woordvoerder van de openbaarvervoermaatschappij TEC.

Jambon: "Onderzoeksrechter moet nagaan of dit echt terreurdaad is"

In een reactie op het "Allahu Akbar"-filmpje zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in "Terzake" dat dit voor hem niet genoeg is om over terreur te spreken. "De onderzoeksrechter moet nagaan of het hier echt om een terreuractie gaat. Bij terreur moet ook een opdrachtgever zijn en eventueel andere betrokken zijn, dat moet allemaal in kaart worden gebracht", zegt hij.

Videospeler inladen...

Beelden tonen hoe dader "Allahu Akbar" roept

Op amateurbeelden die die RTBF heeft uitgezonden is te zien hoe de dader van de schietpartij in Luik "Allahu Akbar" (Allah is groot) roept. Hij krijgt daarop een hele hoop verwensingen naar zijn hoofd geslingerd door de vrouw die de beelden heeft gemaakt.

Videospeler inladen...

Crombez stelt zich vragen bij het penitentiair verlof dader Luik

Vereniging voor terrorismeslachtoffers wil geld inzamelen

V-Europe, de vereniging voor terrorismeslachtoffers die na de aanslagen van 22 maart 2016 werd opgericht, doet een oproep om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de schietpartij in Luik. Dat blijkt uit een persbericht.

Het geld kan dienen om de eerste kosten te dekken, zoals het transport en verblijfskosten voor familieleden van de slachtoffers. Ook de begrafeniskosten of kosten voor behandelingen zouden kunnen worden vergoed.

"Het belangrijkste voor de slachtoffers en hun nabestaanden in dergelijke crisissituatie is te zien dat er nog menselijkheid bestaat en dat er hulp wordt voorzien. Deze solidariteit getuigt van onze eenheid, het is het sterkste antwoord tegen de terroristen", zegt Philippe Vansteenkiste, de stichter van V-Europe. 

Scholieren beleefden bange uren: "Sommige leerlingen zijn nog in shock"

Videospeler inladen...

Bart Verhulst: "Dreigingsniveau wordt niet verhoogd"

Videospeler inladen...

Wie is die dader en wat wijst op terreur? Caroline Van den Berghe legt uit

Videospeler inladen...

Ik kan bevestigen dat de naam van de dader voor komt in twee rapporten van de staatsveiligheid en een informatierapport van de politie. Maar hij werd er niet direct in geviseerd. 

Premier Charles Michel op persconferentie

Na evaluatie door het OCAD blijft het dreigingsniveau momenteel op 2.

Premier Charles Michel op persconferentie

Ons land is geconfronteerd met extreem geweld. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de slachtoffers en de familie en hun naasten. We geven hen alle steun in deze tragische omstandigheden.

Premier Charles Michel op persconferentie

"Heb Benjamin Herman zien wegvluchten na moord"

Benjamin Herman, de dader van de schietpartij van in Luik is mogelijk betrokken bij de dood van een ex-gedetineerde die vanmorgen vroeg levenloos werd aangetroffen in zijn woning in de buurt van Rochefort. Zijn nicht heeft hem zien wegvluchten en doet haar verhaal aan de RTBF.

Videospeler inladen...

Morgen minuut stilte

Morgen wordt om 13 uur 1 minuut stilte gehouden in Luik om de slachtoffers van de schietpartij te herdenken.

Beeldverhaal van de schietpartij in Luik

Videospeler inladen...

Meer details over slachtoffers

Bij de schietpartij in Luik zijn in totaal drie dodelijke slachtoffers gevallen. Het gaat om twee agenten, een vrouw van 45 (moeder van een tweeling van 13) en een vrouw van 53 (moeder van een zoon van 25). Een passant werd ook doodgeschoten, het gaat om een jongen van 22 die eind deze maand ging afstuderen.

Daarnaast raakten ook nog 4 agenten gewond, 2 werden geraakt in hun been, 2 anderen in hun arm. Een van hen verkeerde een tijd in levensgevaar omdat er een slagader werd geraakt.

Schutter had het klaarblijkelijk gemunt op de Luikse politie

Burgemeester van Luik op persconferentie

Dader mocht tijdelijk gevangenis verlaten

De dader van de schietpartij in Luik had de toestemming om even de gevangenis te verlaten. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt van penitentiair verlof. Anderen hebben het over een uitgaansvergunning wat een stuk korter is dan penitentair verlof.

De man had in elk geval al meermaals de gevangenis mogen verlaten ter voorbereiding van zijn definitieve invrijheidstelling in 2020.  De man had al 14 keer penitentiair verlof gehad (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister Geens.

 Zijn er fouten gebeurd door de man penitentiaire verloven toe te kennen? "Daar spreek ik mij niet over uit. Dat zijn geen fouten denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd", aldus Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. "Als men die in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan".

Pleegde dader moord eerder vannacht?

De dader van de schietpartij vanmorgen in Luik zou mogelijk betrokken zijn bij de dood van een oude bekende van hem. De man werd vandaag levenloos aangetroffen in zijn woning in On, vlak bij Marche-en-Famenne. Het parket van Aarlen voert het onderzoek.

Aanwijzingen van radicalisering in gevangenis

Volgens bronnen bij veiligheids- en inlichtingendiensten waren er aanwijzingen dat Benjamin Herman, de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, in de loop van 2017 tekenen van radicalisering vertoonde. In de gevangenis ging hij kennelijk om met geradicaliseerde moslims.

Wake voor slachtoffers vanavond

Vavavond vindt er om 17.45 uur en om 20.00 uur een wake plaats voor de slachtoffers van de schietpartij in Luik. Dat zegt Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik.

De wake van 17.45 uur ter nagedachtenis van de slachtoffers vindt plaats tijdens de mis door Aloys Jousten, oud-bisschop van Luik, in de Benedictijnenkerk. Om 20.00 uur leidt bisschop Jean-Pierre Delville de wake van de Gemeenschap van Sant'Egidio in de Sint-Bartolomeüskerk.

RTBF: "Huiszoeking bij de moeder van dader"

Volgens onze collega's van de RTBF is er een huiszoeking gebeurd bij de moeder van de dader in Rochefort. Onder meer de lokale politie was daarbij aanwezig. De dader van de dodelijke schietpartij in Luik was afkomstig uit Rochefort, in de provincie Namen.

Buitenlandse politici betuigen hun medeleven

Schietpartij in Luik op voorpagina's in buitenland

Beelden van de schietpartij in Luik

Videospeler inladen...

De Europese Commissie betuigt haar solidariteit met België

Een getuige vertelt

Videospeler inladen...

Nationale Veiligheidsraad om 16.30 uur

Om 16.30 uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen na de schietpartij in Luik. De Raad bepaalt het algemeen inlichtingen- en veiligheidsbeleid, verzekert zijn coördinatie en bepaalt de prioriteiten van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Nationale Veiligheidsraad wordt voorgezeten door de eerste minister.

Vanuit het hele land betuigen politiekorpsen hun medeleven

Koning Filip bezoekt Luik na dodelijke schietparij

Videospeler inladen...

Federaal parket: "Redenen om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan"

Het onderzoek naar de schietpartij is overgedragen aan het federaal parket. Dat heeft woordvoerder Eric Van der Sijpt gemeld. "Er zijn redenen om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan", aldus het parket, dat verder geen details geeft. Ook de procureur van Luik heeft tijdens een persconferentie in Luik gemeld dat de zaak wordt onderzocht als terroristische misdrijf.

Herbekijk de persconferentie van het parket in Luik

Videospeler inladen...

Laatste informatie over de dader

  • De dader is Benjamin Herman - een dertiger - zat in de gevangenis van Marche-en-Famenne een straf uit tussen de 10 en 15 jaar.
  • Hij had sinds enkele uren een uitgaansvergunning, waardoor hij enkele uren de gevangenis kon verlaten. Zo'n vergunning is beperkter dan penitentiair verlof en dient om zaken te regelen die alleen buiten de gevangenis kunnen worden geregeld. Herman had hiervoor al 13 keer zo'n vergunning gekregen, telkens zonder problemen.
  • Over zijn motieven bestaat nog geen duidelijkheid. Het federaal parket heeft het onderzoek in handen, er zijn aanwijzingen dat het om terreur gaat.

Relaas van de feiten

  • Om 10.30 uur heeft de dader twee agenten met een mes in de rug aangevallen. Hij diende hen daarbij verschillende messteken toe en nam hun dienstwapen af. Met de dienstwapens heeft de man gevuurd op de agenten, waarna die overleden zijn.
  • Daarna ging de man te voet verder en viel met het wapen een wagen aan. Een 22-jarige passagier in die wagen werd dodelijk geraakt.
  • Vervolgens ging de dader richting een school in de buurt, het lycée Léonie De Waha. Daar nam hij een werkneemster in gijzeling. De leerlingen werden geëvacueerd. Zij bleven ongedeerd en krijgen nu begeleiding. 
  • Even later kwamen de gespecialiseerde politiediensten ter plaatse. De dader kwam al schietend naar buiten en verwondde daarbij enkele agenten aan het been. Daarna werd de dader zelf doodgeschoten.

Dader is Benjamin Herman en had sinds gisteren uitgaansvergunning

De dader van de schietpartij in Luik is een zekere Benjamin Herman. Dat is ons bevestigd uit goede bron. De man had sinds gisteren een uitgaansvergunning. Dat betekent dat hij enkele uren de gevangenis mocht verlaten, een uitgaansvergunning is beperkter in de tijd dan penitentiair verlof. De dader had al een tiental keer zo'n vergunning gekregen en dat is altijd vlot verlopen, klinkt het.

Luik geeft de indruk van een bezette stad. Heel veel politie, zwaar bewapend.

VRT-journalist Koen Wauters vanuit Luik

Dader had uitgaansvergunning

De dader van de dodelijke schietpartij in Luik had sinds gisteren een uitgaansvergunning uit de gevangenis. Dat is ons bevestigd uit goede bron. Een uitgaansvergunning is beperkter in de tijd dan een penitentiair verlof.

De man stond niet bekend voor terrorisme of radicalisering, maar had wel een behoorlijk strafblad. Het federaal parket heeft in elk geval het onderzoek overgenomen. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van terrorisme.

Gerechtsjournalist Philip Heymans geeft een update

Videospeler inladen...

Dreigingsniveau blijft op 2

Het dreigingsniveau blijft op 2, meldt Peter Mertens van het Crisiscentrum. "Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen", klinkt het. Mertens zegt dat de situatie ter plaatse momenteel onder controle is.

Premier Michel en koning gaan naar Luik

Koning Filip, premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn richting Luik vertrokken.

Federaal parket opent terreuronderzoek

Het federaal parket opent een terreuronderzoek naar de schietpartij in Luik. Dat betekent nog niet dat het effectief om terreur gaat, wel dat er aanwijzingen zijn daartoe. Het is ook nog niet duidelijk of de dader al dan niet "Allahoe akbar" zou geroepen hebben.

Crisiscentrum: "Dader had een strafblad"

Het crisiscentrum Binnenlandse Zaken analyseert op dit moment de feiten in Luik en bekijkt dan of er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Dat zegt een woordvoerder van het crisiscentrum aan VRT NWS.

Over de dader is nog niet veel bekend, wel dat hij een strafblad heeft. Volgens sommige geruchten zou de dader "Allah is groot" geroepen hebben, maar daar heeft het crisiscentrum geen informatie over.

De dader zou volgens het crisiscentrum een auto hebben proberen te stelen en daarbij de bestuurster van het voertuig hebben vermoord. Daarna is hij een school in gevlucht, daarbij heeft hij twee agenten dodelijk verwond. 

Meest gelezen